VIDEO! Geniu contemporan, sărbătorit la Muzeul de Istorie

Botoșaniul s-a putut mândri mereu cu elitele sale culturale. Iar printre somitățile care au văzut lumina zilei în acest colț de țară, se numără și profesorul-academician Alexandru Zub. Acesta a fost sărbătorit, la împlinirea celor 85 de ani de viață, în Sala Mare a Muzeului Județean de Istorie. Academicianul Zub este un nume exponențial al istoriografiei românești și una dintre cele mai importante personalități ale județului.

Pe 12 octombrie 1934, în comuna Vârfu Câmpului, se năștea Alexandru Zub, un nume greu al istoriografiei românești din toate timpurile. Mâine, acest istoric de elită dat de nordul Moldovei, va împlini venerabila vârstă de 85 de ani. Cu această ocazie Direcția Județeană de Cultură dar și Muzeul Județean Botoșani au organizat, joi la amiază, un eveniment în cinstea marelui istoric botoșănean, intitulată „O viaţă în slujba Zeiţei Clio – Alexandru Zub -85”.

Așa cum a subliniat și profesorul universitar Gheorghe Cliveți, Alexandru Zub și-a dedicat întreaga viață adevărului istoric și patriei sale. În 1957, în urma unei manifestații studențești, dedicată voievodului Ștefan cel Mare, Alexandru Zub este arestat și închis de autoritățile comuniste. A fost deținut politic șase ani. Nu a încetat însă să rostească adevărul istoric și să scrie sute de lucrări importante pentru istoriografia românească sacrificandu-se pe sine.

Alexandru Zub a devenit în 1973 doctor în științe istorice iar din 1989 este director al Institutului de Istorie ”A.D. Xenopol” din Iași. Este de asemenea membru al Academiei Române și a primit numeroase distincții din partea statului român dar și al Ungariei și Franței.

Citeste si:

Facebook Comments