George Enescu și fascinanta sa viață prezentată lumii întregi. Documentele care vorbesc despre marele muzician

Fascinanta viață a genialului muzician botoșănean, George Enescu se deschide într-o carte.

Este vorba mai precis despre lucrarea ”Memoria Arhivelor Botoșănene. George Enescu”, o realizare științifică care prezintă pentru prima dată, viața reală, neromanțată și fără taine a marelui muzician născut la Liveni.

Realizată de un grup de muzeografi botoșăneni cu sprijinul conducerii Arhivelor Statului de la Botoșani, această cronică vie a vieții lui Enescu, o desfătare pentru orice cititor și iubitor de cultură, se bazează pe documente dar și pe articolele extrase din presa vremii. Cartea a fost lansată oficial la Muzeul George Enescu de la Dorohoi.

La această lansare a ineditului volum au participat numeroși oameni de cultură care au apreciat acest demers al autorilor de a înfățișa publicului, în lumina documentelor, viața marelui compozitor.

Totodată coordonatorul volumului, colonelul Sergiu Balanovici,șeful Secției de Memorialistică de la Muzeul Județean Botoșani, precizează că acest volum este doar începutul unei serii de lucrări, bazate pe documente prin care viața acestei uriașe personalități botoșănene să devină cunoscută atât cercetătorilor dar și publicului larg.

Cum lansarea a avut loc acasă la Enescu, mai precis în casa tatălui său de la Dorohoi, ce găzduiește astăzi muzeul memorial închinat marelui compozitor și muzician, nu putea să lipsească muzica, atât de dragă lui Enescu. Marieta Baciu, cunoscuta muziciană botoșăneană, a încântat audiența cu ajutorul viorii. Totodată la pian au interpretat Cristian Lungu și Elena Tudose.

”Memoria Arhivelor Botoșănene. George Enescu” este un demers facilitat de Arhivele Statului de la Botoșani, prin directorul Rodica Crăcană și a devenit posibil prin munca specialiștilor Sergiu Balanovici, Florin Știrbăț și Lidia Axente.

 

Citeste si:

Facebook Comments