Grădinița nu e pentru bărbați

Educatorii bărbați, pe cale de dispariție

Vă mai amintiți de comedia ”Polițist de grădiniță”, care la începutul anilor 90 făcea furori? Filmul în care Arnold Schwarzenegger, în rolul unui educator sub acoperire a încercat să țină piept micuților de grădiniță. Și nu i-a fost deloc ușor.

Dar până la finalul filmului educatorul a reușit să se apropie de puști și să îi facă să îl asculte. Însă, se pare că acest lucru este dificil pentru orice bărbat din viața reală, care nu se încumetă să devină educator.

Astfel că, la nivelul învăţământului botoşănean au fost şi sunt în continuare foarte puţini bărbaţi încadraţi pe aceste posturi. În schimb ei aleg să predea la clasele mai mari, acolo unde elevii sunt mult mai cuminţi.

Cel mai probabil mulţi dintre ei se feresc să ocupe aceste posturi pentru că nu au răbdare.

Femeile în schimb, prin calităţile materne dar mai ales prin persuasiunea şi dulceaţa glasului reușesc cu succes îndeplinească această nobilă misiune. Să îi ajute și să îi îndrume pe cei mici să facă primii pași în viață . Câti dintre noi nu am avut o educatoare care şi-a pus amprenta asupra cresterii şi dezvoltării noastre în cel mai frumos mod cu putinţă? Sau câţi dintre noi şi-au dorit ca în viaţă să fie asemenea educatoarei lor preferate?

Printre educatoarele foarte bine pregătite și extrem de devotate meseriei sale se află şi Florentina Dănilă.

De 37 de ani predă la Liceul Pedagogic din Botoşani. Îşi iubeşte elevii ca pe proprii ei copii. Consideră că sunt mulţi bărbaţi care nu au aceeaşi răbdare cu micuţii năzdrăvani ca femeile.

Opinia ei este împărtășită și de psihologi. Medicul Liliana Dascălu spune că sentimentele materne sunt mai puternice decât cele paterne, şi de aceea femeilor le este mult mai uşor să se apropie de copii decât le este bărbaţilor.

Cu toate acestea există şi bărbaţi care iubesc copiii şi care îşi dedică cea mai mare parte a timpului lor liber educării lor. Vorbim despre învățători. Bărbați, care în ciuda salariului mic, unii aleg această meserie pentru că iubesc copii.

Citeste si:

Facebook Comments