Grevă de avertisment la spitale

Zeci de angajați și-au strigat nemulțumirile

Astăzi dimineață, spitalele din județ au fost pe avarie. Doar o treime din personal a lucrat, restul au participat la grevă. Așa cum anunțau cu câteva săptămâni în urmă, reprezentanții Sindicatului Sanitas Botoșani au declanșat o grevă de avertisment, nemulțumiți de salarii, de condițiile de muncă, de lipsa cronică de personal.

Mulți dintre cei prezenți la protest au fost salariați care au venit de acasă, din timpul lor liber, pentru ca pe secții să fie asigurată activitatea.

Asistenți medicali, infirmieri, dar și salariați din serviciul TESA au ieșit în curtea Spitalului Județean «Mavromati», și, împreună cu conducerea sindicatului, și-au exprimat nemulțumirea că salariile le-au rămas la fel de mici multora dintre ei chiar și după Ordonanța 45.

Sute de angajați din sistemul sanitar nu au beneficiat de nicio majorare salarială după această ordonanță. Sunt angajații Tesa din spitale, sunt asistenții de la Direcția de Sănătate Publică, asistenții medicali din școli, creșe sau grădinițe, spun liderii Sanitas.

Iar asistenții care erau plătiți cu salarii mai mici față de alți colegi de-ai lor, la aceeași funcție, aceeași gradație și vechime în muncă, nu au văzut o schimbare semnificativă după aplicarea Ordonanței 45. Ba unii spun că au salarii mai mici, sporurile lor fiindu-le calculate la un salariu de bază mai mic.

În plus, personalul subdimensionat pe multe secții, faptul că se muncește într-un ritm epuizant pentru a suplini această criză de personal, începe să facă victime printre salariați.

Angajații de la Spitalul Județean au ieșit în curte cu fotografia asistentei medicale din Sibiu care a murit la ieșirea din tură. Au amintit și de o altă victimă a suprasolicitării la locul de muncă, o infirmieră care a decedat în timpul orelor de serviciu, tot într-un spital sibian.

O altă problemă importantă pentru angajații din sistemul sanitar a fost punctată de Lia Temciuc. Este vorba de solicitarea de a avea o lege a salarizării specifică sectorului sănătății.

În toate secțiile Spitalului Județean «Mavromati» s-a protestat în această dimineață. Alături de ei au fost și angajații Spitalului de Recuperare «Sfântu Gheorghe» Botoșani.

Președintele Consiliului Județean Botoșani, Costică Macaleți, este de acord că personalul medical din spitale este subdimensionat, dar dacă la nivel ministerial nu se fac modificări privind normativul, în aceste condiții nu se vor putea face noi angajări în unitățile medicale.

Reprezentanții sindicatului Sanitas au anunțat că în situația în care revendicările nu le vor fi luate în seamă se va ajunge la greva generală în sistemul sanitar.

Citeste si:

Facebook Comments