VIDEO! ”Gura Iadului”, locul horror al Botoșaniului

Dincolo de frumusețile incontestabile ale naturii, în adâncurile pădurilor sau în cotloane ferite de privirile muritorilor, există locuri pe fața pământului care până și celor mai curajoși le dau fiori. În județul Botoșani există cel puțin un astfel de loc, care înmoaie genunchii.Iar unul dintre cele mai bizare și încărcate de povești și legende este pădurea Buduhala, cu șmârcurile sale terifiante. Aici, spun poveștile, oamenii dispar fără urmă, iar găuri căscate în pământ, mâloase și fără fund trag în adâncuri, fără speranță, pe orice trecător neatent.

“Şmârcurile necuratului” din Pădurea Budahala

La aproximativ 23 de kilometri de municipiul Botoșani, în comuna Copălău, patria usturoiului, se află pădurea Buduhala. Este un codru vechi de când lumea,spun localnicii. Buduhala, nu este o pădure ca oricare alta. Printre arbori deși se află o creație misterioasă a naturii, care minunează și înfioară deopotrivă. Oamenii îi spun șmârc și este o gură de apă și nămol cu un diametru de 40 de metri, năpădit de stuf. Localnicii spun că de mici au auzit povești despre acest loc. Bătrânii îi avertizau că șmârcul nu are fund și că este un lac ciudat cu puteri malefice.

“Şmârcul” care înghite oameni 

Nea Aurel Manolache știe și vechile legende. Una dintre ele vorbește despre o caleașcă cu tot cu cai înghițită de apele mlăștinoase. Nea Ilie Siminceanu este cel mai bătrân om din Copălău. Are 96 de ani și cunoaște șmârcul cel mare din pădure, de când era de o șchioapă. Știe că apa din el, în mod misterios, nu scade niciodată. Nici măcar atunci când seceta usucă toate câmpurile. Nea Ilie, ne mărturisește că în trecut, bătrânii se duceau pe un deal și se uitau printre copaci la șmârcul din pădure și aflau cum este vremea. Era cel care le spunea dacă se strică sau nu vremea. Bătrânii spun că la început a fost doar șmârcul din pădure. Mai apoi au început să apară și altele, pe câmpul de la marginea codrului. Erau însă diferite, semănând mai mult cu niște vulcani care aruncau noroi. Moș Aurel spune că la început erau mici dar acum încep cresc de la un an la altul. Și aceștia, sunt adânci și fără fund, spune săteanul. Își aduce aminte cum un șef de CAP l-a pus să le măsoare adâncimea.

Vulcani noroioși inactivi 

Aceste formațiuni ciudate au fost studiate și de oamenii de știință în 1975. Atunci, o echipă de geografi de la Iași i-a studiat și a concluzionat că de fapt șmârcurile sunt niște vulcani noroioși, foarte adânci. Ba mai mult, în perioada comunistă au devenit și monumente ale naturii. În timp au fost însă năpădiți de stuf, iar intelectualii satului spun ce-au auzit de la oamenii de știință. Pentru cei mai superstițioși, vulcanii sau șmârcurile cum le spun oamenii, mai ales cel mare din pădure, sunt o adevărată sursă a răului. Babele îi spunea ”Gura Iadului” și spuneau că de acolo duhuri rele ies și bântuie pădurea, unde călătorii neatenți pot rătăci luni în șir. Oamenii se feresc să vorbească deschis despre șmârcuri, deși o bună parte spun că nu cred în povești.

 

Citeste si:

Facebook Comments