Guvernul a adoptat „revoluţia fiscală“. Tudose: S-au inflamat multinaţionale. Băncile au dat liber angajaţilor să participe la miting

Guvernul a adoptat „revoluţia fiscală“. Tudose: S-au inflamat multinaţionale. Băncile au dat liber angajaţilor să participe la miting

OUG pentru modificarea Codului fiscal a fost adoptată în şedinţa de miercuri a Guvernului.

Actul normativ prevede reducerea contribuţiilor sociale şi transferul lor de la angajator la angajat, scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% şi micşorarea contribuţiei virate la Pilonul II de pensii la 3,75%.

Ministrul de Finanţe Ionuţ Mişa, reacţie după adoptarea modificărilor aduse Codului Fiscal: „Diminuarea impozitului pe venit pentru salariaţi va avea un impact major: 4,8 milioane de salariaţi vor beneficiaza de reducere, se vor opera reduceri şi pentru veniturile din chirii, dobânzi . Vreau să vorbim puţin despre transferul contribuţiilor. Subiect puternic dezbătut, prevăzut în programul de guvernare al lui Tudose. În 2017, contribuţiile angajatorului însemnau 22.75%. Din 2018, contribuţiile angajatorului vor fi de 2.25% Angajatul va avea contribuţii de achitat de 35%”, a explicat ministrul Finanţelor.

Cei 2.25% contribuţii rămase la angajator sunt rezultatul negocierilor cu sindicatele. Am urmărit să menţinem cheltuiala angajatorului la acelaşi procent. Baza de calcul pentru contribuţiile sociale pentru activităţi independente. Vom avea distinct un mod de calcul pentru CAS. Practic, cel care desfăşoară o activitate independentă va putea să îşi aleagă el salariul cu care să fie plătit, dar nu mai mic decât salariul minim”, a spus Mişa.

Ministrul de Finanţe a punctat ca primă măsură fiscală avută în vedere reducerea impozitului pe venit de la ‘16% la 10% pentru salariaţi, pensionari, persoane fizice autorizate, pentru veniturile din drepturile de autor şi cabinete individuale, pentru chirii, pentru dobânzi, arende, premii, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, venituri din alte surse şi investiţii, cu excepţia veniturilor din dividende, unde impozitul rămâne 5%’.

Citiți continuarea articolului pe www.adevarul.ro

Citeste si:

Facebook Comments