În ce condiţii majorarea salariului minim ar putea fi amânată. Anunţul Guvernului

În ce condiţii majorarea salariului minim ar putea fi amânată. Anunţul Guvernului

Ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru, a anunţat, joi, că actualul Executiv ar putea decide ”îngheţarea” salariului minim la 1.250 de lei pentru o lună, dacă Guvernul următor nu se va putea instala până la sfârşitul anului, lăsând la latitudinea miniştrilor care vor veni majorarea acestuia.

Rămâne cum am stabilit, în sensul că a fost o discuţie în Consiliul Naţional Tripartid, în care am discutat împreună cu partenerii sociali faptul că dacă guvernul nou se va instala până la sfârşitul anului, atunci, în mod evident, va putea să adopte Hotărârea de Guvern până la sfârşitul anului (…) Dacă guvernul nu se va putea instala până la sfârşitul anului, acest guvern va proroga cu o lună, va lăsa o lună salariul minim care este stabilit în plată anul acesta – 1250. În cazul salariului minim discutăm de hotărâri de guvern care pot fi luate independent de vacanţa parlamentară, fiind lucruri de rutină”, a declarat Dragoş Pâslaru, în cadrul unei conferinţe de presă.

Declaraţia a fost făcută în contextul în care Executivul a decis prorogarea cu două luni a implementării unor măsuri fiscale, care au fost aprobate în anii trecuţi.

”În acest an, pentru că bugetul ar putea să vină deja în luna ianuarie, atunci luăm această măsură de a amâna implementarea măsurilor aferente, practic lăsăm posibilitatea viitorului Guvern să îşi aplice politicile economice şi sociale aşa cum le consideră de cuviinţă. Avem câteva legi asupra cărora trebuie să ne aplecăm. Aş spune de exemplu legea 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. Trebuie să facem câteva prorogări pe această lege, altfel salariile ar scădea, deoarece în 284 salariul de referinţă este de 600 de lei, iar salariile în sectorul public sunt calculate coeficient aplicat la suma de 600 de lei şi există coeficient aplicat la suma de 600 de lei şi există coeficient începând cu 1. Deci dacă nu prorogăm, 284 atunci foarte multe salarii s-ar înjumătăţi”, a explicat ministrul Finanţelor, Anca Dragu.

Citiți continuarea articolului pe www.gandul.info

Citeste si:

Facebook Comments