În ce măsură vor plăti românii amenzile după majorarea intervalului de plată la 15 zile

În ce măsură vor plăti românii amenzile după majorarea intervalului de plată la 15 zile

Undă verde pentru legea care le va da posibilitatea românilor să-şi achite amenzile la jumătate  din valoare în 15 zile şi nu 48 de ore, cât este în prezent. Asta după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat o lege în acest sens, care îşi propune eficientizarea şi facilitarea procesului de achitare a contravenţiilor.

Legea, care va produce efecte în momentul în care va fi publicată în Monitorul Oficial, este cu două tăişuri, avertizează specialiştii, care susţin că românii ar putea avea mai mult timp la dispoziţie pentru a contesta amenzile, mai ales dacă se simt nedreptăţiţi. „Cei conştiincioşi îşi vor achita amenzile”, atrage atenţia psihologul Mihai Copăceanu.

Românii vor găsi motive să fenteze legea

Concret, legea promulgată de preşedintele Klaus Iohannis prevede că jumătate din amendă poate fi achitată în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului verbal, agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în document arată legea adoptată, decizional, de Camera Deputaţilor, pe 27 iunie 2018.

„Din punctul meu de vedere, românii care vor să îşi plătească dările către stat vor face rost de bani pentru a-şi achita amenzile. Dar pentru o altă categorie de persoane va fi un avantaj în plus pentru a nu plăti amenda. O vor contesta, vor încerca să fenteze legea, mai ales dacă se vor simţi nedreptăţiţi de contravenţie primită. Românii, neplătind amenda, nu îşi recunosc vina. Soluţia este ca amenzile să fie în cuantum mai mare, în străinătate, spre exemplu, se merge chiar pe confiscarea maşinii. Românul contestă orice, e cel care se ceartă cu poliţistul sau cu controlorul din mijloacele de transport în comun ori din tren”, a explicat, pentru „Adevărul”, psihologul Mihai Copăceanu.

Citiți continuarea articolului pe www.adevarul.ro

Citeste si:

Facebook Comments