Astăzi creștinii ortodocși sărbătoresc Înălțarea Domnului, ultimul eveniment din viața Sa pământească

Astăzi creștinii ortodocși sărbătoresc Înălțarea Domnului, ultimul eveniment din viața Sa pământească

Mantuitorul S-a inaltat prin propria putere dumnezeiasca. Inaltarea Domnului este ultimul eveniment din viata pamanteasca a Mantuitorului. Dupa Inaltare, Hristos continua sa fie prezent in aceasta lume, insa prin Duhul Sfant. Pana la Inaltarea Sa, Duhul era tainic prezent in El. Dupa Inaltarea Sa si trimiterea Duhului, Hristos este tainic prezent in Duhul.

Parintele Dumitru Staniloae spune ca Inaltarea a insemnat si inaltarea firii omenesti la cer. El s-a inaltat cu umanitatea Sa la suprema indumnezeire, deasupra spiritualitatii tuturor treptelor ingeresti, ca sa fie si ca Om la dreapta Tatalui. Acum a luat si ca Om toata puterea in cer si pe pamant.

Sarbatoarea Inaltarii Domnului este unul dintre cele mai vechi praznice crestine, atestat inca din secolul al IV-lea de Eusebiu de Cezareea. In sec. al VI lea, Sfantul Roman Melodul compune Condacul si Icosul sarbatorii, iar imnografii din secolele urmatoare – Sf. Ioan Damaschin, Sf. Iosif Imnograful – compun canoanele din Slujba Inaltarii. Incepand din secolul al IV-lea, sarbatoarea se celebreaza, atat in Rasarit, cat si in Apus, la 40 de zile dupa Pasti (intr-o zi de joi). Inainte de fixarea acestei zile, evenimentul era praznuit de Rusalii.

Evenimentul Inaltarii Domnului este relatat de Sfintele Evanghelii. Sfantul Evanghelist Marcu spune, pe scurt, ca “Domnul, dupa ce a vorbit cu ei (cu ucenicii) S-a inaltat la cer si a sezut de-a dreapta lui Dumnezeu” (16, 19). Evanghelistul Luca relateaza: “Si i-a scos afara pana in Betania si ridicandu-si mainile i-a binecuvantat. Si cand ii binecuvanta S-a departat de la ei si S-a inaltat la cer” (24, 49-52).

Citiți continuarea articolului pe www.crestinortodox.ro

Citeste si:

Facebook Comments