Încep Jocurile Olimpice de la Rio

Încep Jocurile Olimpice de la Rio

Peste 10.000 de sportivi se vor întrece la Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro începând de mâine, 5 august, şi până pe 21 august, sub cele cinci cercuri olimpice, în faţa a milioane de spectatori şi telespectatori.

Preşedintele interimar al Braziliei, Michael Temer, va declara deschise, vineri-seară, primele Jocuri Olimpice desfăşurate în America de Sud, în cadrul unei ceremonii ce va culmina cu aprinderea flăcării olimpice pe stadionul Maracana, de către legendarul fotbalist brazilian Pele. La ceremonia de deschidere a celei de-a 31-a ediţii a Jocurilor Olimpice de vară sunt aşteptaţi 45 de şefi de stat sau de guvern, între care preşedinţii François Hollande (Franţa), Mauricio Macri (Argentina) şi Juan Manuel Santos (Columbia), precum şi şeful guvernului italian, Matteo Renzi. Autorităţile braziliene au prevăzut desfăşurarea a 85.000 de militari şi poliţişti, pe toată perioada olimpiadei, pentru protejarea personalităţilor, a celor peste 10.000 de sportivi, 25.000 de jurnalişti acreditaţi şi 500.000 de turişti aşteptaţi în Brazilia, relatează agenţiile de presă. Românii vor putea urmări competiţiile olimpice prin intermediul Televiziunii Române, care va asigura, în acest an, cea mai mare acoperire din istoria transmisiunilor de la Jocurile Olimpice. Vor fi peste 700 de ore de transmisii, 90% în direct, pe patru posturi – TVR 1, TVR 2, TVR 3 şi TVR HD – precum şi online, pe TVR+. Ceremonia de deschidere va fi transmisă în direct vineri noaptea, începând cu ora 1.15, la TVR 1 şi TVR HD.

România va fi reprezentată la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro de un lot de 97 de sportivi şi 7 rezerve, la 15 discipline: atletism (23), box (1), canotaj (18+1), ciclism (1), gimnastică artistică (3+1), gimnastică ritmică (1), haltere (4), handbal feminin (14+2), înot (6), judo (4+2), lupte (5), scrimă (5+1), tenis de masă (5), tenis (6), tir sportiv (1).

Preşedintele Klaus Iohannis le-a urat succes sportivilor care vor reprezenta România la Olimpiada de la Rio, îndemnându-i să scrie istorie. „Vreau să ştiţi că aveţi în mine cel mai mare susţinător, vreau să nu simţiţi nici un fel de presiune, ci să mergeţi la Rio cu inima deschisă. Să vă concentraţi să daţi ce este mai bun în dumneavoastră. Vreau să ştiţi că întreaga ţară vă este alături şi vă susţine. Sunteţi cei mai buni, iar eu vă încurajez să arătaţi asta. Nu uitaţi nici un moment că milioane de români vă susţin de acasă!(…) Îndrăzniţi să scrieţi istorie!’’, a spus Iohannis la ceremonia de predare a drapelului Echipei Olimpice a României care a avut loc la Cotroceni zilele trecute.

„Le urăm succes sportivilor noştri la Rio de Janeiro, dar şi celor care lucrează la soluţiile de care sportul are nevoie în ţară, pentru revigorare şi performanţă’’, a declarat ministrul Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipă, menţionând că statul român şi Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) au alocat, anul acesta, 164 milioane de lei pentru cea mai redusă delegaţie care a reprezentat România din 1989 şi până în prezent, 97 de sportivi.

La precedenta ediţie, de la Londra, din 2012, delegaţia României a avut 105 sportivi, care au obţinut 2 medalii de aur, 5 de argint şi 2 de bronz. În istoria participării delegaţiei olimpice a României la Jocurile Olimpice de Vară (1896-2012), au fost obţinute, în total, 88 medalii de aur, 94 de argint şi 119 de bronz. Cele mai bune rezultate le-a obţinut gimnastica artistică, cu un total de 71 de medalii (25 de aur, 20 de argint şi 26 de bronz). Canotajul a obţinut 37 de medalii (19 de aur, 10 de argint şi 8 de bronz), în timp ce la atletism România a obţinut 11 medalii de aur, 14 de argint şi 10 de bronz.

 

Sursa: ziarullumina.ro

Citeste si:

Facebook Comments