Început de săptămână politică agitată la Botoșani

Se anunță un început de săptămână foarte agitat în viață politică locală din Botoșani.

Miercuri, 27 octombrie, este ultima zi când se pot depune listele cu candidații pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie, iar principalele partide politice din țară au anunțat pentru luni și marți finalizarea acestora.

Luni este o zi importantă pentru PNL Botoșani, pentru că atunci Biroul Politic Național va anunța varianta finală a listei cu candidații liberali pentru județul Botoșani. În organizația județeană apele s-au tulburat încă de pe 1 octombrie, când au avut loc alegerile, în cadrul Comitetului de Coordonare Județean. Atunci au fost votați pe locuri eligibile Costel Șoptică, Cristian Achiței, Cristian Roman și Mirela Saucă. De atunci, zvonurile au «inundat» spațiul public cu diverse variante și schimbări în listă. Chiar și numirea unui candidat din afara județului, precum Sulfina Barbu, s-a vehiculat. Însă informația nu a fost confirmată oficial de niciun liberal direct implicat în pregătirile pentru alegerile parlamentare.

Inclusiv Cătălin Flutur, președintele PNL Botoșani, a anunțat că în eventualitatea în care lista votată de cei aproximativ 500 de liberali din județ va fi schimbată fără niciun motiv bine argumentat, acesta va renunța la funcția de conducere din partid. S-au adunat chiar și semnături ale liberalilor botoșăneni pentru susținerea acestei liste votate de ei. Verdictul final va fi dat luni, așa cum a anunțat conducerea centrală a partidului.

În schimb, la PSD Botoșani, apele s-au agitat doar după ce s-a prezentat prima variantă a listei de candidați pentru alegerile parlamentare. Inițial, erau trecuți pe locurile eligibile Doina Federovici și Lucian Trufin pentru Senat, iar Tamara Ciofu, Marius Budăi, Mihaela Huncă și Răzvan Rotaru pentru Camera Deputaților. Pe listă nu au apărut Cosmin Andrei sau Ovidiu Portariuc, care și-au dorit câte un loc. Portariuc a contestat, însă modul cum s-a realizat lista cu candidați și a făcut demersuri către conducerea centrală pentru reluarea votului. O săptămână mai târziu, în prezența a aproximativ 150 de membri social-democrați, lista a fost votată din nou dar fără să sufere vreo modificare importantă pentru cei de pe locurile eligibile. Doar că, pe liste , dar pe locuri neeligibile, au apărut și numele lui Ovidiu Portariuc pe locul 6 și a lui Cosmin Andrei pe locul 10.

Conducerea centrală a PSD a anunțat că marți, 25 octombrie, vor fi finalizate listele cu candidații pentru alegerile parlamentare.

Și la ALDE Botoșani situația este dificilă pentru că Bucureștiul a anunțat o nouă conducere la filiala din Botoșani. În schimb, cea veche nu recunoaște noile modificări. Astfel, luni, 17 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă, deputatul Liliana Mincă a anuțat că este noua lideră organizației din Botoșani, ceilalți pierzând funcțiile, iar trei dintre ei chiar și calitatea de membru de partid.

Mincă a anunțat că luni, 24 octombrie, va prezenta lista cu candidații, dând de înțeles că ea va fi prima pentru Camera Deputaților. Restul, a anunțat că vrea să fie surpriză pentru botoșăneni.

Doar la Partidul Mișcarea Populară din Botoșani se pare că este liniște pentru că cei din conducerea filialei au anunațat că targetul lor este câte un loc pentru Camera Deputaților și Senat. Președintele PMP Botoșani, Dan Ionescu, a declarat că pentru Senat, pe primul loc pe listă, va fi proaspătul membru al partidului senatorul Corneliu Popescu, iar pentru Camera Deputaților va fi chiar el. Deși așteaptă verdictul final din partea conducerii centrale a partidului, Dan Ionescu a mai precizat că nu sunt emoții în ceea ce privește validarea listei.

Campania electorală va începe pe 10 noiembrie și se va termina pe 10 decembrie.

Citeste si:

Facebook Comments