Incursiune în lumea mamelor-copile. Povestea incredibilă a fetițelor care renunță la păpuși pentru a crește copii

Copiii care nasc și au grijă de copii. Este o realitate cruntă a României de secol XXI și o moștenire cruntă a Evului Mediu care coexistă în lumea civilizată inclusiv la Botoșani. Copile care abia au renunțat la jocul cu păpușile, devine mame și pun punct brusc copilăriei. Este o situație tragică care a ajuns să ne caracterizeze țara într-o lume europeană dezvoltată. La nivel național peste 18.000 de copile au devenit mame. Botoșaniul, ultima frontieră a Uniunii Europene către est a fost și el atins de acest fenomen. În 2015, 100 de minore au dat naștere la copii. Una dintre acestea este Gabriela, o puștoaică de 15 ani, care trăiește în una dintre comunele județului Botoșani. La vârsta la care alte fete se gândesc cum să-și trăiască adolescența și viața de licean, Gabriela își crește copilul de numai 5 luni. Puțin stângace, copila își schimbă copilul și apoi îl strânge în brațe. A devenit femeie înainte de vreme și își trăiește viața alături de copil și de iubitul ei Codruț, de 20 de ani într-o cameră nu mai mare decât o debara. Culmea, pentru Gabriela, apariția copilului nu a fost un accident nefericit sau o nesăbuință a vârstei, ci o dorință. Copila spune că și-a dorit acest copil și o familie alături de Codruț.

Codruț, duce tot greul familiei. Gabriela are grijă de copil și oricum nu are nicio calificare. Băiatul devenit tată la 20 de ani, muncește pe rupte cu ziua pentru a asigura hrana și toate cele necesare Gabrielei și copilului.Își aduce aminte de altfel cum s-au întâlnit și cum au decis să facă o familie împreună.

Chiar dacă este sprijinită de Codruț, Gabriela nu mai poate vorbi de un viitor în domeniul profesional. Soarta sa este pecetluită. Va fi casnică și va avea grijă mereu de copii și de gospodărie. Nu are calificare și nici măcar numărul de clase necesar pentru a obține una. Nici măcar nu mai dorește să se întoarcă la școală, familia este proritatea ei, încă de la 15 ani.

În aproape aceeași situație, se află și o altă copilă devenită mamă. Se numește Daniela, are 16 ani și a născut acum un an. Acum are o fetiță sănătoasă și spune ea pe care și-a dorit-o mult. Trăiește într-o casă mare, alături de socrii ei, adică părinții bărbatului ei, de 27 de ani. Deși are doar 16 ani, este încântată de viața de familie și spune că se bucură de ajutorul soacrei. Așteptată să împlinească vârsta pentru a se căsători.

Situația ei este aceeași cu a Gabrielei, se pregătește de o viață de familie și atât. Copilăria s-a încheiat brusc iar despre școală nici nu mai poate fi vorba.

Mamele celor două copile, au acceptat situația. Poate și datorită faptului că au fost la rândul lor mame copile. Mama Gabrielei a făcut primul copil la 16 ani, iar a Danielei la 14 ani. De altfel în familia Danielei este o situație greu de imaginat. Ea are un copil de 1 an, iar mama sa, ajunsă bunică la 31 de ani, are la rândul ei un copil de doi ani. Mai precis, mătușa fiicei Danielei, are doar doi ani și se joacă împreună cu nepoata cu aceleași jucării.

Specialiștii trag un semnal de alarmă, în privința mamelor minore. Aceștia spun că în acestea suferă o traumă, iar dacă nici familia nu le acceptă, este o adevărată dramă a stigmatizării.

Mamele minore din România au ajuns subiect de program național, dar specialiștii din educație spun că sunt o mulțime de factori care contribuie la apariția acestui fenomen. Lipsa educației, a programelor eficiente, lipsa de comunicare cu părinții dar și săcăria sunt principalii factori.

România este țara mamelor-minore, aflată pe primul loc în Uniunea Europeană. Cel puțin asta arată și statisticile europene. Conform Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, România se află pe primul loc la capitolul mame minore care dau naștere primului copil. Mai precis România înregistrează în procent de 15,6%, urmată de Bulgaria pe locul doi.

Citeste si:

Facebook Comments