Inevitabilul s-a produs! Veste tristă de la românii din Marea Britanie

Inevitabilul s-a produs! Veste tristă de la românii din Marea Britanie

De când britanicii au votat pentru a ieşi din Uniunea Europeană, românii stabiliţi în Regatul Unit s-au îngrijorat şi se gândesc deja la varianta reîntoarcerii acasă.

Decizia britanicilor de a ieşi din Uniunea Europeană a produs tulburare în comunitatea românească din Marea Britanie. Românii sunt consternaţi de rezultatul referendumului şi se aşteaptă la ce-i mai rău în perioada care urmează. Răzvan Ionaşcu, un român de 32 de ani, din Galaţi, este inginer IT. Trăieşte de câţiva ani în Portsmouth şi spune că viitorul a devenit, dintr-odată, nesigur.

“Suntem consternaţi cu toţii. Nimeni nu se aştepta la o victorie a taberei anti-UE, aşa că suntem într-un mare haos”, spune Răzvan. Despre comunitatea românilor, tânărul spune că există deja “o certitudine că va trebui să ne căutăm de lucru în altă parte. Dacă referendumul va fi validat, toate drepturile de şedere ale românilor se pierd. Cei care au mai puţin de cinci ani de rezidenţă în UK trebuie să plece sau vor fi expulzaţi. Este un coşmar”, a declarant Răzvan Ionaşcu, pentru “Adevărul”.

La rândul său, Mădălin Pop (27 de ani), un sătmărean care munceşte în Anglia de şapte ani, spune că el şi soţia sa se pregătesc să vină acasă dacă Marea Britanie va implementa măsuri restrictive pentru imigranţi.

“Dacă e aşa cum se spune şi reglementările economice se vor schimba pentru cei care nu sunt englezi, atunci chiar nu mai are rost să stăm. Ne pregătim bagajele şi venim acasă”, afirmă Mădălin Pop.

Şi focşăneanul Gabriel Chelaru (38 de ani), profesor de Limba franceză la o şcoală primară din Londra, este îngrijorat: “Toată lumea e cu nervii la maximum. Profesional, nu ştiu încă cum voi fi afectat”.

Românii fără cetăţenie, izgoniţi în ţară

Reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE) anunţă că mulţi români care muncesc în Regat se plâng că sunt trataţi foarte rău după Brexit.

“Unii mi-au povestit că au fost agresaţi şi li s-a spus să plece în ţara lor dacă nu au cetăţenie engleză. Este foarte important ca autorităţile din România să ia în serios situaţia acestei comunităţi şi să apere drepturile ei”, a declarat Daniel Tecu, preşedinte FADERE. Potrivit acestuia, în Marea Britanie locuiesc peste 300.000 de români.

 

Sursa:  realitatea.net

Citeste si:

Facebook Comments