VIDEO! Casă din povești, renăscută din ultima dorință a mamei! Un loc încărcat de istorie și tradiție, la Trușești

Dacă credeți că mașina timpului nu există decât în familie, atunci poate ar fi mai bine să faceți o vizită la Trușești. Pe o uliță care cotește chiar paralel cu linia ferată veți experimenta o adevărată întoarcere în timp. Într-o livadă parfumată se află o gospodărie țărănească ca acum 200 de ani perfect funcțională. Și ca să nu vă mai ținem în suspans, nu este vorba despre ceva paranormal ci doar despre unul dintre cele mai frumoase muzee etnografice din Moldova, puțin cunoscut și cu o poveste demnă de scenariul unui film artistic.

Somax TV vă invită în exclusivitate să-i trecem împreună pragul.

La intrarea în satul Trușești, venind dinspre municipiul Botoșani, pe prima uliță care cotește la dreapta de-a lungul căii ferate se află o adevărată bijuterie de muzeu. Situat într-o livadă de meri și pruni încărcați de rod în fiecare toamnă, muzeul arată de fapt ca o gospodărie țărănească de altădată. Întregul ansamblu constă într-o fierărie, un șopron și o casă țărănească de la sfârșitul secolului al XIX lea, cu o odaie și tindă.

Muzeul a fost construit și amenajat de Elena Chiponcă, un fost inginer agronom din Trușești, pasionată de cultura tradițională. Muzeul a luat naștere în 2007. Casa a fost ridicată doar cu meșteri autentici și în urma unui studiu intens privind modul de construcție al caselor țărănești din trecut. Până și podeaua casei este din lut.

Obiecte adunate de la străbunii satului

Casa țărănească conține o expoziție uluitoare. Practic este recreată fidel atmosfera și organizarea casei țărănești din trecut. Nu lipsesc pantalonii, cămăşile și alte obiecte vestimentare, dar și uneltele și produsele gospodărești, ulcioare,banițe, coveți. Tradiționalul cuptor este la locul cuvenit, la fel și laița, patul și măsuța. În centrul camerei se află până și covata de legănat a copilului. Oricine s-ar aștepta ca în orice clipă să poposească acasă și familia țărănească. Elena Chiponcă spune că toate exponatele sunt autentice, donate sau cumpărate de la țărani.

În curtea muzeului, în șopron se află și o colecție unicat de mijloace de transport din lumea satului românesc.

Muzeu etnografic înfiinţat în memoria mamei

Povestea din spatele realizării muzeului este impresionantă. Acesta a luat naștere din ultima dorință a mamei Elenei Chiponcă. Femeia și-a dorit ca lucrurile ei și ale strămoșilor să rămână mărturie privind viața țăranului de altădată.Pentru Elena Chiponcă a urmat o muncă titanică pentru a respecta promisiunea făcută mamei. A făcut aproape imposibilul. Terenul pe care se află astăzi muzeul era o mlaștină. Aici Elena Chiponcă trebuia să ridice muzeul și o livadă, o altă dorință a mamei. O minune a făcut ca un inginer să vină și să aducă pământul necesar asanării mlaștinii.

A urmat apoi o muncă asiduă pentru strângerea obiectelor, realizarea casei și mai apoi constituirea expoziției. Muzeul a fost realizat sub supravegherea și sfatul a doi etnografi de marcă, Angela Paveliuc Olaru și Steliana Băltuță. Intrarea la muzeul de la Trușești este gratuită iar cei care ajung la momentul potrivit, pot să guste și câte un măr delicios din livadă.

Citeste si:

Facebook Comments