Învățătoarea de 81 de ani care și-a dedicat viața semenilor. Povestea fascinantă a celui mai vârstnic voluntar de Crucea Roșie

O viață dedicată semenilor și comunității.

Așa poate fi caracterizată în doar câteva cuvinte strădania de patru decenii, a Mariei Maxim, o învățătoare pensionară din Văculești. La 81 de ani, botoșăneanca este cel mai în vârstă voluntar activ de Crucea Roșie din țară. Din 1972, de când și-a luat angajamentul de a purta mesajul binelui și al omeniei nu are odihnă. Nici vârsta, nici boala, nici greutățile nu au reușit să o înfrângă pe femeia care de atâta timp, parcă neobosită, aduce mângâiere într-o lume a durerii. Alină pe cei bolnavi, îi hrănește pe cei flămânzi și îi mângâie pe cei bătuți de soartă. Tanti Maria, așa cum o știu sătenii, este o legendă vie. A început activitatea în anii comunismului, pe atunci când mulți voluntari din toată țara nici măcar nu erau născuți. Din start, Maria Maxim, s-a îndreptat către comunitate. În jurul său a strâns zeci de voluntari, mobilizând satul cu un singur scop: de a face bine.

După 1990, învățătoarea a rămas pe baricade. Mai mult decât atât, și-a diversificat activitățile. A umblat peste tot pentru a obține fonduri și de peste 26 de ani, a început să ajute bătrânii nevoiași, copiii cu handicap și femeile singure. An de an, bate sanatoriile cu generații întregi de voluntari și aduce alinare într-o lume a întunericului. Nu există sărbătoare de la care copiii sau bătrânii să nu plece cu mâncare sau dulciuri din mâinile Mariei Maxim. Cu echipa ei de făcători de bine, a săpat până și grădinile bătrânilor bolnavi.

Dorința de a face bine a existat dintotdeuna în sufletul Mariei Maxim din Văculești. De altfel, a lăsat satului, moștenire generații întregi de învățăcei, formați cu răbdare și iubire. Ceea ce a făcut-o însă pe fosta învățătoare să se dedice total și necondiționat semenilor a fost moartea prematură a fiicei sale. A fost o lovitură crudă și nemeritată, pe care însă Maria Maxim a transformat-o într-un izvor de bine.

Dorința Mariei Maxim de a face bine nu cunoaște limite. De cele mai multe ori din pensia ei de învățătoare oferă cadouri, dă mâncare și îi omenește pe bătrâni, copii și nevoiași. Niciodată însă nu se gândește că rămâne poate de multe ori fără nicio lețcaie. Din contră tratează situația cu umor.

La 81 de ani, o vârstă la care persoanele de vârsta a treia se odihnesc după o viață de muncă, Maria Maxim nu are stare. Recoltează sânge și îl trimite spitalelor vitregite de prețioasa resursă, merge din casă în casă și verifică tensiunea sau glicemia. Este o adevărata mamă pentru întreaga comunitate.

Încă vrednică și cu o energie debordantă, Maria Maxim, spune că va merge până la capăt. Nu are de gând să se oprească, fiindcă, spune ea, încă nu și-a încheiat misiunea, pentru care a depus jurământul la Crucea Roșie.

În momentul de față, Maria Maxim a amenajat aproape de una singură și cu ajutorul voluntarilor, centrul de Crucea Roșie din comună. Aici are grijă de sănătate și de sufletul oamenilor, ajutată în special de tinere voluntare. De altfel la Văculești Maria Maxim, mama satului, a format generații întregi de făcători de bine, cu un singur scop, alinarea suferinței.

Citeste si:

Facebook Comments