Istoria puțin cunoscută a Botoșaniului. Mărirea și decăderea voievozilor Moldovei a fost scrisă pe aceste meleaguri

Marii voievozi ai Moldovei au trăit momente de răscruce la Botoșani.
Aici codrii și dealurile nordului au fost martore la mărirea și decăderea ultimilor mari conducători ai Moldovei medievale. Puțini știu că la Dracșani și la Stâncești, pe meleagurile Botoșaniului,
renumitul voievod Ștefan cel Mare dar și cunoscutul său fiu Petru Rareș au fost trădați, încercuiți și aproape uciși în două momente de cotitură în istoria neamului românesc. Sub dealurile Stânceștiului, la mai puțin de 15 kilometri de Botoșani, există și astăzi un drumeag, ce străbate codrii Baisei și care aduce aminte de un moment de mare cumpănă din anii de domnie a lui Ștefan cel Mare. De altfel este numit sugestiv de bătrânii satului. ”Drumul lui Ștefan cel Mare”.
Dacă Ștefan cel Mare ar fi pierit cu întreaga armată a Moldovei la poalele dealurilor Stânceștilor, cu siguranță istoria ar fi arătat cu totul altfel. La 34 de ani de la moartea marelui voievod al Moldovei, fiul său Petru Rareș, avea să fie la rândul său groaznic încercat pe meleagurile Botoșaniului. Acesta pierde bătălia decisivă contra otomanilor la iazul Dracșani. Lupta a fost pe viață și pe moarte, turcii cu greu reușind să domine câmpul de luptă și să-i învingă pe moldoveni,.
Petru Rareș s-a retras cu restul de oaste la fel ca și părintele său cu trei decenii înainte tot sub dealurile Stânceștiului. Aici a fost trădat de boieri și aproape dat pe mâna turcilor. S-a salvat, reușind să fugă, culmea tot pe drumul făcut de tatăl său pentru a scăpa din mâinile dușmanilor.
După fuga lui Petru Rareș, Moldova încape temporar pe mâinile turcilor, care ocupă Suceava. Dincolo de aceste momente de cotitură, numeroase file din istoria Moldovei au fost scrise de-a lungul timpului la Botoșani. Județul se leagă de numele lui Mihai Viteazul, Ieremia Movilă, Petru Șchiopul, Ioan Sobieski și alte mari personalități ale timpurilor de mult trecute.

Citeste si:

Facebook Comments