Iubește și fă ce vrei

Iubește și fă ce vrei

Foarte mulți părinți se plâng în ziua de astăzi de copiii lor că sunt neascultători și că astfel se supun unor riscuri inimaginabile pentru viața lor. Ce ar trebui să facă părinții în fața propriilor odrasle? Să-i lase să învețe din greșeli? Sau să folosească autoritatea lor și să le spună direct: atâta timp cât stai în casa asta și eu te îmbrac și hrănesc, mie să nu-mi faci figuri? Greu de luat o hotărâre.

Maica Gavrilia Georgiou, o înțeleaptă monahie grecoaică care a făcut misiune creștină în India, a fost chestionată pe această problematică de mama unui băiat cam rebel cu care nu se mai înțelegea: „Cum oare o voi scoate la capăt cu odrasla mea? Îl las liber, să facă ce-i trece prin cap, sau cum?”. Maica a răspuns: „Adoptând o atitudine dură, de interzicere, te vei înstrăina de fiul tău și nu vei mai putea face nimic. Dar nici să lași lucrurile în voia lor nu e recomandabil. Trebuie să te rogi zi și noapte lui Dumnezeu pentru ca voia Lui să se facă în viața copilului tău. Dumnezeu îl iubește pe fiul tău mai mult decât tine și cu multă vreme înainte de a o face tu. Dar probabil mă vei întreba: „De ce Dumnezeu permite această situație? De ce fiul meu trebuie să treacă prin experiențe neplăcute? Răspunsul este acesta: Doar experiența teribilă a suportării consecințelor păcatului îl mai poate trezi. Nu e posibil altcumva. Spune un poet foarte frumos: și nemaiavând treaptă să cazi mai jos pe scara răului în urcușul la care El te cheamă iarăși, suflete, vei simți cum îți cresc aripi, mărețele tale aripi de la început….

„Totuși, maică, ce mă sfătuiți să fac?”, a insistat mama disperată. Băiatul meu e gata să o ia pe cărări greșite. Monahia Gavrilia a sfătuit-o: „Știi bine îndemnul dat de Fericitul Augustin: „Iubește și fă ce vrei”. Orice vei face din dragoste pentru fiul tău adolescent va fi de la Dumnezeu.”

„Dar dacă îi trag o mamă de bătaie, din dragoste, firește…?”

„Doamne ferește”, a spus grijulie maica. „ De ce?”, a întrebat mama uimită. „Cum de ce?”, a ripostat monahia.

„Pentru că a făcut ceva ce nu ar fi trebuit să facă. Îl prind și îl scutur bine. Acest lucru l-ar putea aduce înapoi la realitate.” Atunci maica a zis: „Iată ultimul meu cuvânt. Dacă vei face cum ai gândit vei sfârși cu două rele. În primul rând îți vei tulbura pacea interioară, echilibrul tău. Vei fi nervoasă și îngerul tău păzitor nu se va mai afla lângă tine. În felul acesta te vei expune oricărui duh rău. Prima palmă dată fiului tău de acum destul de mare ar putea conduce la a doua, a treia, a patra. Apoi adolescentul te va asocia cu ceva neplăcut și poate va refuza să mai dea ochii cu tine. În loc să vorbești mult cu el și să îl pisezi la cap făcându-i morală, mai bine vorbește despre el cu Dumnezeu și lucrurile se vor schimba.” (Adaptare după Augustin Păunoiu după o istorioară din vol. „Maica Gavrilia, asceta iubirii”, Editura Episcopiei Giurgiului, 2014).

Citeste si:

Facebook Comments