VIDEO! Jertfa patrioților martiri imortalizată în lucrări artistice

Jertfa martirilor pentru credință și patrie nu trebuie uitată niciodată. Acesta este de altfel și mesajul călăuzitor al vernisajului concurs intitulat ”Sfinții închisorilor”, organizat la Muzeul Județean Botoșani. În imagini sugestive, cu tușe inspirate ale tinerilor elevi a fost comemorată suferința cumplită dar și jertfa intelectualilor, elevilor, studenților și a tuturor celor care au îndrăznit să se opună regimului opresiv comunist.

Joi după-amiază la Muzeul Județean de Istorie din Botoșani a avut loc vernisajul-concurs al expoziției intitulată ”Sfinții Închisorilor”. Propriu-zis este vorba despre lucrări plastice realizate de elevi având ca temă tortura și chinurile îndurate de cei care nu s-au supus regimului comunist și nu au abdicat de la propriile principii.

Concursul și expoziția se află la a doua ediție fiind organizat de asociația ”scut botoșănean”, de frăția ortodoxă ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de Biruință” în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean, cu Muzeul Județean dar și cu Liceul de Artă.

Aceast concurs-expoziție este de fapt și un prilej de a lupta contra uitării. A uitării care se lasă peste ororile regimului comunist și asupra celor care s-au jertfit pentru un ideal și pentru verticalitate morală. Cei care au primit supranumele de ”Sfinții Închisorilor”.

La eveniment a fost prezent și Ion Maluș, un fost deținut politic. Unul dintre acei oameni care au îndurat torturile și chinurile regimului comunist fără să se îndoaie. În câteva fraze sugestive Ion Maluș le-a descris celor prezenți infernul lagărelor comuniste.

Totodată le-a adresat tinerilor îndemnul de a nu-și abandona principiile, idealurile și mai ales de a nu renunța niciodată la credință și patrie.

Tinerii care au reușit să execute cele mai bune lucrări, fie că a fost vorba de sculptură, fie de pictură, au fost premiați de organizatori.

Citeste si:

Facebook Comments