La bibliotecă…mai rar

Botoşănenii nu se înghesuie să împrumute cărți

Cu toţii stim şi folosim destul de des expresia ’’Ai carte, ai parte,’’ dar câţi dintre noi mai citesc astăzi cărţi ? Sau câţi dintre noi au mai trecut pe la bibliotecă pentru a împrumuta cărţi? Răspunsul este dat de numărul mic de persoane care calcă pragul bibliotecii pentru a împrumuta cărţi.

Cei mai mulţi utilizatori ai bibliotecii vin din rândul elevilor şi studenţilor sub 25 de ani.

Anul trecut elevii sub 14 ani şi cei între 14 şi 21 de ani au reprezentat jumătate din numărul de utilizatori noi înscrişi ai bibliotecii. Dacă pe primul loc se află elevii. Al doilea loc este ocupat de pensionari. Mulţi dintre ei frecventează biblioteca cu scopul de a se informa asupra legislaţiei în vigoare. Alţii în schimb, aleg biblioteca pentru că este un loc liniştit unde pot citi ziarele. Cei mai puţini şi mai rar întâlniţi prin sălile bibliotecii, sunt oamenii cu vârste cuprinse între 26 şi 40 de ani.

Chiar dacă unii tineri preferă să îşi petreacă timpul liber pe reţele de socializare, alţii preferă să citească. Ei spun că se simt mai relaxaţi când citesc o carte. Cele mai apreciate şi mai gustate de către tineri sunt cărţile din bibliografia şcolară, romanele de aventuri, romanele poliţiste, sau cărţile ştiinţifico-fantastice.În acest moment literatura pentru copii sau tineret înregistrează un flux constant al cititorilor.Pe timpul verii există o cerere considerabilă pentru dicţionare, manuale sau ghiduri pentru învăţarea limbilor străine. De remarcat este însă faptul că majoritatea botoşănenilor indiferent de categoria din care fac parte preferă să împrumute cărţi de la bibliotecă în loc să le cumpere.

Pe lângă cărți de legislație sau ziare, seniorii botoșăneni mai caută și cărți care au legătură cu teatrul. Fie că sunt piese de teatru fie că sunt cărţi despre actori sau chiar teatru în general, acestea sunt foarte apreciate în rândul seniorilor.

Cei care se feresc să calce pragul bibliotecii, în favoarea calculatorului consideră că lectura din cărți este doar pentru cei care au acest..hobby.

Hobby sau nu, cititul rămâne însă o activitate pentru toate categoriile de vârstă. Care cei care doresc să împrumute cărţi de la bibliotecă trebuie să stie că odată ce au luat o carte aceasta trebuie restituită în aproximativ două săptămâni.În cazul în care nu au terminat-o, termenul de împrumut al cărţii se poate prelungi. De multe ori însă cei care împrumută cărtile uită să le returneze sau mai rău le pierd.

În astfel de cazuri dacă nu vor ca permisul lor să rămână blocat, pot alege între a cumpăra cartea sau a o plăti.

Citeste si:

Facebook Comments