La Botoșani, de Bobotează se sfințesc până și caii

De Bobotează, nu doar oamenii se bucură de apa blagoslovită.

Un obicei străvechi din zona Păltinișului spune că în această zi sfântă din an, se botează cu apă sfințită până și caii, simbol al fertilității și al puterii de muncă. Tocmai de aceea, astăzi zeci de gospodari de pe aceste meleaguri s-au gândit să reînvie datina seculară. Zis și făcut. Și-au gătit armăsarii, au sărit în șei și pe ritmuri de fanfară s-au dus la biserică pentru a-și boteza caii.

În comuna Păltiniș pe malurile Prutului, este o tradiție aparte de Bobotează, veche de când lumea.

Caii se botează cu apă sfințită chiar în curtea bisericii. Și tocmai pentru ca gospodarul să aibă un an roditor și putere de muncă. Datina străvechea a botezării cailor a fost reînviată după aproape un secol, astăzi la Ivancauți. Zeci de gospodari au venit gătiți cu cel mai frumos cal din ogradă la o paradă unicat în județul Botoșani.

Desprinși parcă din alte vremuri, păltinișenii au urcat în șei și în frunte cu fanfara și un stegar au plecat din centrul comunei până la vechea biserică din Ivăncăuți.

Ajunși la biserică, călăreții au început să înconjoare biserica călare și să strige după tradiție Chiralesa spre bucuria tuturor sătenilor adunați la biserica din dealul Ivancauților.A urmat apoi slujba de sfințire a apei și botezul cailor.

Parada călăreților de la Păltiniș a fost organizată de consilierul local Dănuț Andruș. Acesta spune că este o moștenire culturală a acestor locuri care trebuie reînviată.

La sfințirea cailor și la paradă au luat parte numeroși gospodari, mulți dintre aceștia cu armăsari bine îngrijiți și de rasă.

Pentru oamenii din Păltiniș aghiasma este folosită nu doar pentru binecuvântarea casei și a oamenilor ci și pentru sfințirea întregii gospodării. Conform tradiției locale, sunt stropite toate animalele dar și ogoarele.

Preotul de Ivancauți spune că acest obicei este benefic pentru întreaga comunitate și gospodărie, explicând ce semnifică de fapt sfințirea apei de Bobotează.

Acest obicei specific nordului județului, își are originile în negura timpului. Legătura dintre om și cal pe aceste meleaguri este strânsă încă din timpuri voievodale, atunci când călăreții Moldovei erau chemați la oaste în special contra ivaziilor tătărăști.

 

Citeste si:

Facebook Comments