La mulţi ani Andrei, Andreea !

Sărbătoare mare pentru creştinii ortodocşi de pretutindeni.

Zeci de credincioşi îl celebrează astăzi pe Sfântul Apostol Andrei. El mai este numit şi Apostolul cel dintâi chemat al Domnului, dar şi ocrotitorul românilor. Zeci de oameni s-au înghesuit în biserica din curtea Spitalului de Pediatrie. Şi asta pentru că hramul bisericii este Sfântul Andrei.

Credincioşii s-au adunat încă de dimineaţă pentru a asista la slujbă. Cu mic cu mare s-au înghesuit în biserică. Cei care nu au mai avut loc au ascultat slujba de afara.

Creştinii s-au rugat pentru sănătate, iertarea păcatelor, putere de muncă şi pace. Cu lacrimi în ochi i-au cerut Sfântului să îi ocrotească şi să îi ajute.

La finalul slujbei, s-a cântat ‘’La mulţi ani!’’ tuturor celor care poartă numele Sfântului Apostol Andrei.

Sfântul Sinod al Biserici Ortodoxe Romane a hotărât în anul 1995 ca sărbătoarea Sfântului Andrei să fie însemnată cu cruce roşie în calendarul bisericesc.

În anul 1997 Sfântul Andrei a fost proclamat “Ocrotitorul Romaniei”.

Ziua de 30 noiembrie a fost declarată sărbătoare bisericească naţională. Înainte de a fi Apostol al Domnului, , Sfântul Andrei a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul.

De asemeni tot el a fost şi cel care l-a atras pe Petru spre dragostea lui Hristos. Sfântului Andrei i se mai spune şi Apostolul cel dintâi chemat al Domnului.

Conform tradiţiei creştine, după Înaltarea Domnului la cer şi după Cincizecime, Apostolii s-au hotărât să meargă în lumea largă, pentru a propovădui religia creştină. Sfântul Andrei a mers în Bizantia, Tracia şi Macedonia, în tinuturile din jurul Marii Negre.

A ajuns până la Dunare şi Scitia adică Dobrogea de astăzi. Sfântul a fost răstignit la Patraş, lângă Corint, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X. Acesteia i s-a spus mai apoi Crucea Sfântului Andrei.

Citeste si:

Facebook Comments