La mulți ani, România!

La mulți ani, România!

98 de ani de la Marea Unire au fost marcați astăzi și la Botoșani.

Rare sunt momentele în care botoșănenii se înghesuie în Centrul Istoric. Ziua Națională a României a reușit însă să anime cât de cât zona veche a orașului.

Cu tricolorul în mâini, cei mici au înțeles prea puțin însemnătatea momentului, s-au bucurat însă de evenimentul în sine.

Cei mari au devenit nostalgici, nu trăiesc în România pe care și-ar dori-o. A fost o paradă a militarilor dar și o paradă a politicienilor care au făcut tot posibilul să se afirme în mulțime.

Astăzi este despre România, despre patriotism și despre dragoste de țară. Cu aproximație 300 de botoșăneni s-au adunat în cursul dimineții în Centrul Istoric pentru a marca Marea Unire. Tot mai puțini, de la an la an. Au atras privirile copiii ce au purtat astăzi cu mândrie costumul popular.

Oficialitățile urbei și-au făcut grandios apariția, iar ochii cetățenilor i-au pătruns parcă pe politicienii ce au venit în număr extrem de mare. N-a lipsit din peisaj și un maidanez.

Așa cum se obișnuiește an de an, evenimentul a debutat cu o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoți în frunte cu protopopul Lucian Leonte.

Au urmat discursurile oficialităților, pline de istorie. Au fost mai mult ca o lecție citită botoșănenilor. Sonorizarea nu i-a ajutat deloc, iar mare lucru nu prea s-a înțeles.

S-au îmbulzit să preia microfonul și câțiva candidați la alegerile parlamentare. Aceleași promisiuni, aceleași angajamente nerespectate. Oamenii începuseră deja să își piardă răbdarea. Români adevărați, au trecut însă peste momentul care parcă nu prea își avea rostul.

S-au depus zeci si zeci de coroane din partea instituțiilor publice și a partidelor politice, iar apoi botoșănenii s-au bucurat de defilarea Gărzii de Onoare.

Citeste si:

Facebook Comments