Lacul lebedelor nordului. Splendoare și grație nebănuită pe iazurile din județul Botoșani

Splendoare și grație pe iazurile județului Botoșani.

Sute de lebede și-au găsit sălașuri pe luciurile de apă ale județului și înfrumusețează zonele, transformându-le în arii protejate și oferind posibilități turistice nelimitate. Grațioase și maiestuoase lebedele, au ajuns să prefere iazurile nordului, pentru condițiile propice dezvoltării lor, spun specialiștii și oferă privitorilor un spectacol deosebit. Datorită acestor păsări nobile dar și altor specii exotice și specifice mai multe Deltei Dunării, multe dintre iazurile județului au ajuns arii protejate, bune numai de vizitat.

Specialiștii de la Protecția Mediului spun că frumoasele lebede s-au stabilit definitiv la Botoșani și ne încântă privirea tocmai fiindcă găsesc acel colți sălbatic și liniștit de care au nevoie. Oamenii nu le tulbură ritualurile și le-au ocrotit chiar înainte de a fi protejate de lege. Totodată bogăția de pește a iazurilor botoșănene le oferă o hrană variată și din abundență.

Lebedele au ajuns să populeze în ultimii ani, inclusiv iazurile din apropierea municipiului Botoșani. Mai precis iazul Costești din comuna Răchiți, a ajuns un cămin predilect pentru grațioasele zburătoare, oamenii din comună le-au văzut și sunt bucuroși de prezența lor.

Localnicii, spun că lacul Costești le oferă atâta hrană și protecție încât s-au înmulțit în voie. După unii oameni ai satului, numărul acestora a ajuns și la 200. Sătenii le protejează, le privesc cu mândrie și încearcă pe cât posibil să nu le tulbure.

Sătenii spun că dacă călătorii sau vizitatorii vor să le vadă în toată splendoarea lor și să rămână uimiți în fața lacului plin cu lebede ar trebuie să-și planifice călătoria ori dimineață devreme, ori la apusul soarelui, atunci când acestea ies din stufăriș. Lebedele nordului rămân la Botoșani tot timpul anului.

Citeste si:

Facebook Comments