Lacul lui Eminescu de la Ipotești în mare pericol. Din cauza secetei aproape a secat iar nuferii sunt afectați

Lacul cu nuferi de la Ipotești este în mare pericol.

Luciul de apă atât de iubit de poetul Mihai Eminescu, sursă de inspirație pentru o parte a poeziilor sale, este puternic afectat de secetă. Mai precis din feericul lac, „al codrilor albastru”, acoperit cu nuferi, a mai rămas o mlaștină, cu doar câteva ochiuri de apă. Temperaturile ridicate și lipsa de precipitații din această vară, pot duce la o catastrofă ecologică de proporții la Ipotești, spun reprezentanții Memorialului Ipotești.

Afectați sunt în special nuferii care acopereau lacul. Majoritatea sunt expuși, cu rădăcinile ieșind din apă sau nămol. Monumente ale naturii, aceștia se pot usca, în lipsa precipitațiilor.

Atât specialiștii dar și autoritățile, susțin că dezastrul de la Ipotești, este cauzat de lipsa ploilor dar și a izvoarelor care au secat în adâncuri. Tocmai de aceea șefii de la Consiliul Județean se gândesc să foreze pentru a găsi noi surse de apă. Cel puțin pentru o parte a lacului.

Lacul cu nuferi de la Ipotești, este un obiectiv turistic național de mare importanță. Anual sute de turiști, vin să vadă lacul contemplat odinioară de marele poet în codrii de la Baisa.

Din punct de vedere turistic și cultural, pierderea lacului și a nuferilor ar fi o lovitură cruntă dată județului Botoșani.

Citeste si:

Facebook Comments