VIDEO! Lecția de viață oferită de un rom lingurar din Botoșani

Nu culoarea pielii sau etnia sunt cele care contează ci sufletul și dorința omului de a progresa. Aceasta este lecția impresionantă de viață pe care ne-o oferă, Dorel Burduja, un rom lingurar din Hudești, una dintre cele mai sărace comunități de romi din țara noastră. Deși s-a născut într-o familie nevoiașă, măcinată de lipsuri, Dorel a reușit cu ambiție, optimism și multă credință să termine cu brio două facultăți și chiar să ajungă preot într-un sat de lângă Iași.

Somax TV vă invită în exclusivitate să urmăriți povestea excepțională a lingurarului care prin voință și educație și-a depășit condiția.

Dorel Burduja este un preot respectabil care slujește la Parohia din satul Piciorul Lupului, comuna Ciurea, județul Iași. Are 22 de ani de carieră ecleziastică și este un om respectat în comunitate. În spatele acestei vieți împlinite se ascunde o poveste impresionantă despre ambiție, autodepășire și înălțare spirituală. Dorel Burduja este un preot de etnie romă, s-a născut, în județul Botoșani, într-una dintre cele mai sărace comunități de romi din țară. Din fragedă copilărie a trăit într-o lume a greutăților și a marginalizării. Nu și-a negat însă originile și a luptat pentru o viață mai bună.

A fost sprijinit de familia sa. Deși săraci, familia de romi lingurari a muncit doar pentru a-și ține copiii la școală și pentru a-i educa corespunzător.

Dorel Burduja a mers numai pe calea învățăturii. După ce a terminat liceul,s-a dus în armată. După ce și-a satisfăcut stagiul militar a intrat imediat la Facultatea de Matematică. În timpul cursurilor de la Universitatea din Iași l-a cunoscut și pe Dumnezeu, iar Dorel, romul lingurar din Hudești a avut tăria de a face două facultăți. După ce a termina matematica, s-a înscris la examene și a fost admis și la Teologie. În timp ce studia la facultatea de Teologie, se întreținea predând ca profesor de matematică. În 1996, Dorel Burduja, era un tânăr rom, din Hudești, care avea două facultăți. Mai mult decât atât, în același an a fost făcut preot.

A fost numit în comuna natală în satul Alba. Aici a slujit până în 2003. Apoi a fost mutat în parohia din satul Piciorul Lupului, acolo unde slujește și astăzi.Preotul botoșănean de etnie romă spune că secretul reușitei îl reprezintă munca asiduă, educația dar și voința de a reuși. A trecut peste toate greutățile cu un optimism debordant.

Totodată acesta crede că viitorul copiilor de etnie romă stă în educație. De altfel, acesta militează pentru educarea romilor, acționând ca misionar în diferite comunități.

Dorel Burduja este un om care ține la tradițiile etniei sale dar prin educație și voință a sfidat sărăcia. În momentul de față este un preot iubit de comunitatea din care face parte și un exemplu de intelectual român de etnie romă.

 

Citeste si:

Facebook Comments