Lecție de omenie și luptă cu soarta din partea unui copil de 11 ani

Alexandra Chisăliță oferă un exemplu din scaunul cu rotile

Puterea voinței și a iubirii nu cunoaște limite. Lupta unui copil de 11 ani din Botoșani cu soarta și cu viața în general este cel mai bun exemplu. Alexandra Chisăliță, este un copil imobilizat în scaunul cu rotile, născut prematur,devastat de accidente cerebrale vasculare încă de la naștere și considerat fără nicio șansă de viață și de integrare în societate, a dat un nou sens luptei pentru supraviețuire și înălțare spirituală. Diagnosticată rând pe rând cu paralizie cerebrală și mai apoi tetrapareză spastică, Alexandra a îndurat încă din primele luni de viață, zeci de operații. Sub privirea iubitoare a părinților, fetița a învățat cu o ambiție ieșită din comun să se miște și mai apoi a dat o lecție lumii întregii. La 11 ani, un copil clasficiat drept o legumă, fără mari șanse de supraviețuire și recuperare, Alexandra a crescut o fetiță frumoasă, care cântă, recită poezii și joacă în spectacole de teatru. Mai mult decât atât a primit și premii pentru talentul său. Mama, Alexandrei, cea care-i stă alături întreaga zi, pentru a o ajuta să-și depășească handicapul, spune că încă de la naștere fetița a trăit un adevărat calvar, înfruntat cu voință, iubire și perseverență de întreaga familie. Dar mai ales de Alexandra.

După ce a fost diagnosticată cu paralizie cerebală și apoi tetrapareză spastică, viitorul părea sumbru pentru Alexandra. A fost clasificată drept o legumă, fără mari șanse. După zeci de operații, terapie susținută cu specialiști, sume enorme de bani cheltuite dar mai ales puterea și voința Alexandrei de a lupta, la 11 ani, copila din Botoșani a realizat poate mai multe lucruri decât mulți copii de vârsta ei dar fără handicap. Cânta, joacă teatru și recită. Alexandra, spune mama ei, a fost motorul care a făcut posibilă această luptă cu soarta.

Cea mai importantă pasiune a Alexandrei Chisăliță este muzica. Muzica a reușit să o facă să depășească cele mai grele momente ale unei copilării de multe ori chinuite. Liliana Chisăliță,mama fetei, spune că ea a început să-i cânte pentru a o liniști și a-i potoli suferința.

Tot atunci,mama Alexandrei și-a dat seama că fetița are talent. Alexandra a ajuns de un an de zile la Școala Populară de Arte, unde a fost acceptată pentru vocea și dăruirea ei. Alexandra a câștigat chiar și o serie de premii la diferite concursuri. Cântă muzică ușoară, dar preferatul ei rămâne cântărețul de muzică populară, Ion Paladi. De fiecare dată cântă melodii sale preferate din repertoriul cântărețului.

Totodată Alexandra este îndrăgostită de poezie. Printre preferații săi se află George Coșbuc dar și Grigore Vieru. A câștigat chiar și locul I la un concurs de recitare din municipiul Botoșani. Alexandra ne recită poezia ei preferată.

Dincolo de lupta sa, Alexandra Chisăliță, are puterea de a-i ajuta și pe alții. Bunătatea inimii sale a impresionat. Copila țintuită în scaunul cu rotile, în lupta ei cu handicapul a dorit să-i ajute pe copii bolnavi de cancer. Și-a donat părul pentru cauza acestora.

Mama Alexandrei, spune că gestul fetiței a fost dorința ei nestrămutată, fără să fie influențată de nimeni. Pur și simplu a așteptat să-i crească părul și l-a donat. Acum așteaptă din nou pentru a repeta gestul ori de câte ori este posibil.

Alexandra Chisăliță face parte și dintr-o trupă de teatru, formată din copii cu dizabilități, care joacă spectacole și arată că au o capacitatea formidabilă de a lupta cu soarta și handicapul în sine. Trupa de teatru este coordonată de actrița Ella Nistor dar și de Florentina Tonitza. Lupta Alexandrei nu s-a încheiat și speră la noi progrese, pe care mama acesteia spune că sigur le va realiza cu ambiția sa formidabilă dar și cu sufletul ei mare.

Citeste si:

Facebook Comments