Legenda Sfântului Nicolae, îngerul copiilor. De unde vine tradiţia darurilor în ghetuţe şi ce semnificaţie are nuieluşa

Legenda Sfântului Nicolae, îngerul copiilor. De unde vine tradiţia darurilor în ghetuţe şi ce semnificaţie are nuieluşa

În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii îl aşteaptă cu nerăbdare pe Moş Nicolae, unul dintre cei mai iubiţi şi mai populari sfinţi ai creştinătăţii. Ştiind că Moşul le va lăsa daruri, prichindeii îşi lustruiesc ghetuţele sau cizmuliţele.

Pentru neascultători însă, Moş Nicolae lasă câte o nuieluşă, avertizându-i astfel să îşi asculte părinţii şi bunicii. Tradiţia de a face daruri în această zi îşi are originea în povestea de viaţă a personajului legendar şi mitic. Acesta a existat cu adevărat în persoana episcopului din Myra-Lichia(pe meleagurile Turciei de astăzi). Scrierile teologice spun că era persoană cu credinţă neţărmurită în Dumnezeu, care a trăit în secolul al IV-lea.

În anul 325, Sfântul Nicolae a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, eveniment în cadrul căruia Arie, un preot din Alexandria, a susţinut că Iisus Hristos nu este de aceeaşi natură cu Dumnezeu Tatăl. Deranjat de această afirmaţie, Sfântul Nicolae i-a dat o palmă ereticului, de unde s-a împământenit obiceiul ca cei obraznici să primească o nuieluşă de la Moş Nicolae.

Lui Nicolae de Myra îi sunt atribuite numeroase fapte bune, dar şi miracole, numele său traducându-se prin “biruitor de popor”. Provenind dintr-o familie înstărită, la moartea părinţilor săi, şi-a dăruit întreaga avuţie celor nevoiaşi.

 

Citiți mai multe pe www.adevarul.ro

Citeste si:

Facebook Comments