Limba noastră-i o comoară

Astăzi se sărbătorește ”Ziua limbii române”

”Limba noastră-i o comoară/ În adâncuri înfundată/ Un șirag de piatră rară/ Pe moșie revărsată”. Sunt versuri scrise de Alexei Mateevici, apărute în anul 1917.

An de an pe 31 august românii celebrează una dintre cele mai mari sărbători naționale. Este vorba despre sărbătoarea Limbii Române. Limba mamă reprezintă elementul fundamental al identităţii noastre ca popor. Este cel mai puternic şi mai simplu mod de a comunica chiar şi pentru cei plecaţi în străinătate.

Limba noastră este dovada vie a întregirii noastre ca popor, a istoriei şi a culturii noastre.

„Venim de la Râm [Roma]”, scria Grigore Ureche în Letopiseţul său convins de originea romană a poporului daco-român şi latinitatea limbii. De aceea ne numim români iar limba noastră este limba română.

Însuşi trecutul nostru zbuciumat de războaie este reflectat prin limbă. Limba română este liantul unic al spiritualităţii noastre naţionale. An de an, românii de pretutindeni îşi arată mândria și prețuirea faţă de patrie şi de limbă prin festivităţi, la care fraţii de peste Prut sunt invitaţi să participe. Este cel mai frumos moment al anului când nimic în afară de limba română, nu mai contează.

Este momentul în care suntem împreună şi uniţi aşa cum străbunii noştri erau în luptă.

Această sărbătoare a devenit legală şi a fost celebrată pentru prima dată în Republica Moldova în 1990, după ce aici limba română a devenit limba oficială. În 2013 mai marii ţării au realizat cât de impotant este să îţi respecţi limba şi au instituit ziua de 31 august ca ”Ziua Limbii Române’.

Româna nu este doar limba noastră ci şi a circa 30 milioane de persoane din întreaga lume. Statutul ei a crescut odată ce a devenit una din limbile oficiale ale Uniunii Europene.

Citeste si:

Facebook Comments