VIDEO! Locul în care țăranul botoșănean de acum 100 de ani prinde viață

Dacă vă întrebați vreodată cum se trăia în județul Botoșani, acum 100 de ani, cel mai bun răspuns îl veți găsi în orașul Flămânzi.

Și mai precis în sălile Muzeului Țăranului, deschis la sfârșitul anului trecut,în localitatea în care s-a aprins focul ultimei mari răscoale țărănești din Europa. Exponatele autentice, dar și amenajarea acestora reconstituie episoade importante din viața țăranului moldovean de altădată și se constituie într-un obiectiv cultural-turistic de neratat.

Muzeul Țăranului de la Flămânzi a fost inaugurat pe data 1 decembrie 2016. Acesta funcționează într-o clădire foarte veche, care a fost în perioada interbelică sediu de bancă și mai apoi centrul administrației publice locale. Lăsată în paragină după 1990, clădirea a fost reabilitată și transformată în muzeu cu ajutorul fondurilor europene.

Muzeul găzduiește expoziții interesante de pictură, sculptură și etnografie. În sălile încăpătoare ale superbei clădiri de început de secol XX, au fost amenajate la fel ca în muzeele moderne, scene ce surprind viața țăranului român de acum 100 de ani. Manechine costumate în țărani români participă la un praznic, o nuntă sau pur și simplu merg la muncile câmpului.

În cadrul expoziției sunt folosite obiecte autentice, donate de oamenii din localitatea sau din satele învecinate sau pur și simplu obiecte de gospodărie foarte vechi găsite și reconstituite. Nu lipsesc obiectele de uz casnic și întreaga paletă de ustensile și unelte folosite de țăranul român.

Pe lângă numeroasele obiecte vestimentare, în sala principală a muzeului se află și numeroase documente inedite, inclusiv pagini de ziare de acum 100 de ani, care amintesc de răscoala țărănească de la 1907, izbucnită la Flămânzi, în urma unui conflict între țărani și arendași. Documentele, dar și pozele sugestive și autentice introduc vizitatorul în atmosfera marii răscoale țărănești.

De altfel cel mai interesant și autentic exponat este un bici. Nu orice fel de bici, ci acela folosit de vătaful arendașului de la 1907, împotriva căruia s-au răsculat țăranii. Este de altfel biciul folosit de vătaf pentru a-i obijdui și asuprii pe țăranii flămânzeni.

În Flămânzi a mai funcționat un muzeu al Răscoalei de la 1907, în anii comunismului. Acel muzeu a ars însă. Astăzi, noul Muzeul al Țăranului care suprinde și momentele de la 1907 este un obiectiv cultural deosebit de important pentru județul Botoșani și un loc care poate fi inclus inclusiv în cele mai importante circuite turistice naționale.

Citeste si:

Facebook Comments