Locul unde muntele se întâlnește cu marea

La Botoșani Sinaia veghează Costineștiul

La Botoșani muntele se întâlnește cu marea. Măcar cu numele și parțial în glumă. Minunea care uneori stârnește zâmbete, inclusiv localnicilor, poate fi întâlnită în comuna Leorda. Aici Costineștiul este vecin cu Sinaia. Nu este vorba însă de cele două stațiuni turistice de lux ci de două cătune aflate pe teritoriul comunei. Costineștiul este un sat de vale, amplasat odinioară pe malul unui iaz secat în ultimii ani, iar Sinaia tocmai pe vârful dealului. În Costinești soarele arde la fel ca pe litoral, iar la Sinaia pădurile umbroase duc cu gândul la munte. Coincidențele se opresc însă aici. Cele două cătune, se luptă cu depopularea și problemele economice ale satelor moldave. Dar măcar se pot lăuda cu numele lor luxoase și rezonante. La Costineștiul de Leorda, bolizii de lux ai turiștilor sunt înlocuiți de căruțe, iar efervescența tipică unei stațiuni litorale face locul unui peisaj idilic humuleștean, cu ulițe, crâșme umbroase, câmpuri cu flori și case ca pe vremea bunicilor.

Localnicii au varianta lor privind întemeierea și numele satului Costinești, de altfel o veche așezare răzeșeacă de gospodari. Unii spun că boierii i-au spus Costinești, din cauza caselor amplaste pe costele micului deal.

Alții, ceva mai bine documentați din paginile de monografie ale comunei, spun că satul Costinești, are o vechime mai mare decât stațiunea de fițe de la Malul Mării Negre. A fost întemeiat în vremea lui Ștefan cel Mare și a fost vechea vatră a comunei. A decăzut în anii comunismului, iar depopularea de după 1990, cauzată de îmbătrînirea populației l-a transformat în cătun marginal și a pierdut statutul de sat de frunte al Leordei.

În orice caz oamenii sunt foarte mândri de numele cătunului, marcat inclusiv pe plăcuțele de semnalizare a localității și spun că pe timpul verii soarele arde la fel de frumos ca pe litoral, acolo unde doar foarte puțini săteni au reușit să ajungă. Ce-i drept coicidența de nume îi amuză și pe cei mai patrioți dintre localnici.

Minunile cu nume de stațiuni turistice de la Leorda și coincidențele nu se opresc însă la Costineștiul de Botoșani. Pe o uliță ce se desprinde din cătunul cu nume de localitate litorală, după numai 2 kilometri de drum sătesc se urcă pe un deal împădurit unde tronează Sinaia. Practic la Botoșani, Sinaia veghează Costineștiul. Numele cătunului și a dealului a fost invenția localnicilor. Dacă nu puteau ajunge în luxoasa stațiune montană și-au făcut o Sinaie a lor, pe care să o poată privi zilnic.

La început Sinaia a fost un cătun cu 15 case, acum însă se află pe cael de dispariție, din același motiv al depopulării. Doar o casă mai există în Sinaia, cu o singură familie. Dealurile Sinaia, un peisaj mirific de altfel, sunt populate astăzi mai mult de ciobani, cu oile lor. Aceștia își aduc însă aminte de ceea ce a fost odată Sinaia lor.

Cele două sate, sunt folosite de hâtrii săteni și pentru a face diferite farse celor care le vizitează comuna. Le spun din capul locului, că în comuna lor au și munte și mare, plus două stațiuni celebre.

Citeste si:

Facebook Comments