Mai putin timp pentru plata facturilor

Pe picior de plecare din Parlamentul României, parlamentarii au aprobat o lege cu gust amar pentru românii care nu își plătesc la timp facturile la căldură și gunoi.

Ce prevede aceasta? Rău platnicii vor fi executați silit doar pe baza facturilor, fără procese în instanță așa cum se întâmpla până acum. Aceeași lege prevede că datoriile la utilități vor trebui achitiate în termen de 15 zile de la emiterea facturii și nu în 21 de zile cum se proceda până de curând.

Pentru că nu este întocmai o măsură populistă, parlamentarii, care sunt la un pas de finalizarea mandatului, au lăsat aprobarea acestui proiect legislativ pe ultima sută de metri.

Concret, prin această lege, funrnizorii de căldură și societățile de salubrizare vor putea să-i execute silit pe rău-platnici fără procese în instanță, facturilie reprezentând titluri executorii.

Dacă în termen de 45 de zile datoriile și penalitățile nu sunt achitate, furnizorii de utilități, prin intermediul unui executor judecătoresc recurg la executarea silită a datorinicilor. Pentru societatea de salubrizare Urban Serv, proiectul legislativ este de bun augur.

O măsură abuzivă care nu ține cont de situația celor cu venituri mici, așa etichetează majoritatea botoșănenilor proiectul de lege aprobat de aleșii din Parlament.

Sunt însă și cetățeni care consideră a fi o măsură binevenită. Botoșănenii trebuie să respecte termenul de plată al facturilor.

Parlamentarii au decis ca facturile să fie emise până pe data de 15 ale lunii pentru luna care a trecut, iar termenul de plată este de 15 zile. Dacă acesta este depășit se vor percepe penalități.

Citeste si:

Facebook Comments