Mănăstirea Coșula, o minune arhitectonică a Evului Mediu a fost readusă la viață

O bijuterie arhitectonică a reînviat la Botoșani. Este vorba de mănăstirea Coșula, un mare centru religios al lumii medievale, dar și un important loc de cunoaștere și conservarea a științei. Unicat în Europa prin importanță, reprezentări religioase dar și elemente arhitectonice, mănăstirea Coșula,ridicată acum 500 de ani, de sfetnicul de taină al marelui voievod Petru Rareș, a trecut prin chinurile mutilării și uitării. Frumoasa mănăstire medievală, tranformată în depozit de cartofi în anii comunismului și distrusă de indiferență, a prins viață începând cu anul 2014, atunci când prin fonduri europene, Consiliul Județean, a dat undă verde reabilitării complete a complexului monastic. Au fost cheltuite 14 milioane de lei, iar timp de doi ani de zile, pas cu pas, complexul monastic, renumit pentru importanța a revenit la viață. Au fost reabilitatea, biserica, clopotnița, casa egumenească,hrubele, arhondaricul, zidul de incintă și tot ce presupune acest complex monastic. După finalizare, mănăstirea veche de 500 de ani, arată la fel de bine, spun autoritățile ca în vremurile sale bune. Astăzi a avut loc și conferința de închidere a proiectului de reabilitare a mănăstirii.

Cel mai fericit a fost însă Calinic Chirvase, starețul mănăstirii Coșula, cel care a luptat din răsputeri, ani la rând pentru reabilitarea mănăstirii. De alfel sub ochii starețului mănăstirea se prăpădea tot mai mult, de la o zi la alta.

Totodată, mănăstirea este importantă și prin pictura bisericească unicat dar și prin culoarea ”galben de Coșula” care rivalizează cu albastrul de Voroneț. De altfel reprezentații firmei Victor Construct, cea care a realizat reabilitarea mănăstirii Coșula, spun că a fost o lucrarea dificilă, dar la care au fost cooptați cei mai buni specialiști în domeniu, inclusiv în domeniul restaurării picturii.

Mănăstirea Coșula, spun șefii de la Consiliul Județean, va fi inclusă într-un nou circuit turistic național, ce va fi legat de cel al mănăstirilor din Bucovina. Practic este vorba de un circuit turistic ecumenic.

Mănăstirea Coșula a fost construită în 1535, de vistiernicul Mateiaș, omul de încredere al voievodului Petru Rareș. A fost un mare centru de cultură și de învățătură medievală, considerată a treia biserică ca număr de călugări din Europa. Aici veneau să traducă lucrări clasice, monahi din Grecia, Albania sau Rusia. Cert este că aici a fost tradus pentru prima dată Istoriile lui Herodot. Proiectul de reabilitare a mănăstirii a fost implementat în perioada 2014-2016, prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, fiind un program intermediat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est Piatra Neamț.

Citeste si:

Facebook Comments