VIDEO! Mâncare și ajutor la lecții pentru elevii săraci

Educația în mediul rural se face, în multe cazuri la prășit și muls vaca. Tot mai mulți școlari de la țară nu reușesc să învețe din cauza muncilor din gospodărie. Totodată sărăcia nu îi lasă doar fără carte dar și cu burta goală. Tocmai pentru a oferi o șansă acestor copii ai satului, la Hilișeu Horia, a fost inițiat un proiect pentru elevii nevoiași și cu risc de abandon școlar. În cadrul proiectului vor primi sprijin moral, vor avea timp să învețe și pe deasupra vor pleca și sătui acasă.

Viața satului botoșănean este măcinată de sărăcie dar și de înapoiere. Timpul și civilizația noului veac parcă s-a oprit la ușile caselor de chirpici. Mulți copii deși teoretic merg la școală, își desăvârșesc educația pe câmpurile arse de soare și în grajdurile animalelor. Sunt elevi care nu au timp să învețe din cauza muncilor din gospodărie, dar și cei pe care sărăcia îi trimite la culcare cu burta goală. Pe scurt, viitori adulți fără orizonturi.

Pentru a le oferi o șansă acestor școlari nevoiași și ocupați mai mult cu munca câmpului decât cu cartea, primăria Hilișeu Horia în colaborare cu școlile din localitate a accesat un proiect cu fonduri europene. Peste 90 de elevi săraci și cu probleme la învățătură au fost incluși într-un program de școală după școală.

Propriu-zis cei 90 de elevi vor rămâne după program la școală. Vor mai petrece încă trei ore în compania profesorilor. Cu ajutorul lor își vor face temele și vor învățat. Totodată vor primi o masă caldă.

Elevii incluși în program sunt deja consiliați psihologic. Profesorii vor să le afle traumele și temerile tocmai pentru a le ridica moralul. La începutul programului au completat deja teste și chestionare.Părinții elevilor care participă la școală după școală au fost la rândul lor consiliați. Aceștia recunosc că au nevoie de ajutor.

Proiectul educațional face parte dintr-un program mai important destinat lumii rurale, accesat de Primăria Hilișeu Horia. Iar edilul comunei spune că se gândește în primul rând la formarea adulților de mâine.Proiectul educațional va debuta odată cu începerea școlii. În momentul de față a avut loc consilierea psihologică preliminară.

 

Citeste si:

Facebook Comments