Marți, 14 noiembrie: Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2017. Obiceiuri, tradiții și superstiții pentru creștini

Marți, 14 noiembrie: Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2017. Obiceiuri, tradiții și superstiții pentru creștini

Marți, 14 noiembrie 2017, este lăsatul secului pentru Postul Nașterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului, așa cum este cunoscut de către credincioși. Din rânduielile bisericești aflăm că se lasă sec în seara sfântului Filip, pe 14 noiembrie, însă, dacă această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte.

Lăsata secului este ultima zi în care creștinii mai pot mânca mâncăruri “de dulce”, iar din 15 noiembrie începe Postul Crăciunului, care ține 40 de zile, până pe 25 decembrie. Prin intermediul acestui post, Dumnezeu ne dă putinţa curăţării trupeşti şi sufleteşti.

Obiceiuri, tradiții și superstiții de Lăsata Secului

De Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului, creștinii petrec alături de familie. La masa de Lăsata Secului se strâng rudele apropiate sau prietenii şi se desfată cu bucate gustoase: ciorbă, fripturi, plăcinte şi vin.

Lăsatul Secului se ţine ca apărare de boli, lovituri sau protejarea holdelor de grindină. De Lăsatul Secului se fac şi ultimile nunţi până la sărbătorile de iarnă, pentru că de pe 15 noiembrie, începe Postul Crăciunului.

Citiți mai multe pe www.ziarulunirea.ro

Citeste si:

Facebook Comments