VIDEO! Mărțișoare, mărțișoare…

A început Târgul Mărțișorului!

Sute de creații unicate în țară,tradiție și meşteşuguri învățate din moși-strămoși vă așteaptă să le admirați și chiar să le cumpărați. Meșterii vor fi pe Pietonalul Unirii din municipiul Botoșani.

Sâmbătă s-a dat startul celei de-a VII-a ediție a Târgului Mărțișorului. 25 de meșteri din întreaga țară s-au înscris pentru a participa.Condiția esențială a fost aceea ca mărțișoarele să arate respectul față de un talisman lunar și solar.

Margareta Mihalache, referentul etnolog de la Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani,i-a felicitat pe meșteri pentru efortul depus și i-a încurajat să nu renunțe niciodată la acest meșteșug.

Petrică Timofciuc, meșter din Botoșani se ocupă de 28 de ani de confecționarea mărțisoarelor. De când s-a organizat acest târg, nu a lipsit și de fiecare dată a încercat să vină cu ceva nou pentru a-i surprinde pe cumpărători.

Motivele sunt cele folclorice iar materialele precum cojile de nuci, pănușul sau lemnul fac ca mărțișoarele confecționate manual să pălească în fața celor aduse din export.

Elena Costinas a venit tocmai din Reghin . Este al patrulea an de când vine si spune că totul a început după ce a primit drept provocare misiunea de a confecționa mărțișoare acum câțiva ani de la etnologul Margareta Mihalache.

Impresionați de varietatea și frumusețea mărțisoarelor au fost şi botoșănenii.În semn de recunoștință și apreciere pentru munca migăloasă depusă, meșterii au primit diplome și aplauze.

Tradiția spune că purtatul unui mărțisor la gât sau la mână aduce noroc.Cei care nu au apucat să admire sau să cumpere măcar un mărțisor sunt așteptați până miercuri pe Pietonalul Unirii.

Citeste si:

Facebook Comments