Măsuri pentru prevenierea și combaterea pestei porcine africane

Măsuri împotriva pestei porcine la Botoșani!

Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Botoșani este în alertă maximă după ce, la începutul lunii septembrie, a fost conformat un focar de pestă porcină africană în raionul Dodușeni, satul Moșana, din Republica Moldova. Localitatea se află la 53 de kilometri de comunele Mitoc și Coțușca.

De aceea, în ultima ședință de Guvern au fost aprobate și măsurile pentru prevenirea și combaterea acestei boli la porci.

Programul a fost aprobat în condițiile în care România se află în situația de risc față de această boală. Și asta după ce au fost înregistrate cazuri de pestă porcină pe teritoriile Ucrainei și a Republicii Moldova.

Actul normativ cuprinde măsurile de profilaxie și control care se aplică la porcii din exploatațiile din România.

Programul se aplică până la eliminarea riscului privind apariția pestei porcine africare sau declararea teritoriului României ca liber de boală.

Pentru porcinele domestice, acest Program se aplică în exploatațiile comerciale și în exploatațiile nonprofesionale existente pe teritoriul României. De asemenea, sunt vizați și toți porcii mistreți, indiferent de sistemul de proprietate sau exploatare.

Hotărârea adoptată de Guvern stabilește drept zonă de mare risc fâșia de teren aflată la frontiera de stat cu Ucraina, pe o distanță de 20 km de la frontieră spre interiorul țării.

Și directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Botoșani, Minodora Vasiliu, a spus că produsele care nu au voie să treacă granița vor fi confiscate. Totodată, ea a mai adăugat și că o mare problemă este cea a autoturismelor pentru că nu se cunoaște dacă acestea au trecut pe lângă focar.

Și că nu există posibilitatea dezinfecției mașinilor.

Fiindcă boala nu poate fi tratată, principala măsură de diminuare a focarului este eutanasierea şi incinerarea animalelor bolnave. De aceea, toate aceste măsuri de prevenţie în apropierea unui focar de infecţie trebuie să fie foarte stricte.

Boala se transmite doar de la animal la animal.

Citeste si:

Facebook Comments