VIDEO! Măsuri speciale împotriva insectelor care pot ucide

Mare atenție la țânțari! A fost confirmat primul caz de infecție cu virusul West Nile, la Botoșani. Deși nu ne confruntăm cu o invazie de țânțari, medicii recomandă îmbrăcăminte adecvată și protejarea locuințelor pentru ca insectele să nu poată pătrunde în interior. Autoritățile locale iau și ele măsuri. În municipiu urmează a fi făcută o a doua dezinsecție în acest an.

Dacă până acum județul Botoșani a fost ferit de pesta porcină, iată că nu scapă de virusul periculos atât pentru oameni cât și pentru animale, virusul West Nile. La sfârșitul săptămânii trecute s-a înregistrat un prim caz la un bărbat din mediul rural. Mai multe cazuri s-au înregistrat însă în județul vecin, la Iași.

Recomandat este ca ferestrele și ușile să fie asigurate cu plase, având în vedere că în sezonul cald acestea rămân mai mult deschise. Medicii vin recomandari suplimentare și pentru cetățeni.

Trebuie precizat faptul că nu orice persoană înțepată de țânțari va fi infectată cu West Nile. În general, la risc sunt persoanele care au și alte afecțiuni, de pildă, imunitatea extrem de scăzută. Virusul este adus de păsările călătoare .

Deși se efectua o singură dată pe an, autoritățile locale au decis să mai efectueze o dezinsecție în municipiu pentru a încerca să prevină pericolul.

Dezinsecția se va face prin parcuri, scuaruri și pe spațiile verzi ale Primăriei. Primarul face un apel și la președinții asociațiilor de proprietari pentru ca fiecare să intervină pe spațiile verzi din cartiere și în subsolurile blocurilor.

De regulă, pacienții dezvoltă simptomele după câteva zile de la contactarea virusului, înțepătura țânțarului.

Printre simptome se numără febra, durerile de cap, stare de tremur și convulsii, slăbiciunea musculară, pierderea vederii sau amorțeala și chiar paralizia.

Citeste si:

Facebook Comments