Medici chemați de acasă la oftalmologie

Compartimente fără linie de gardă la ”Mavromati”

Trei compartimente ale spitalului Județean Mavromati din Botoșani nu au linie de gardă. Acestea sunt compartimentul de oftalmologie, urologie şi neurochirurgie. Atât pacienții cât și medicii specialiști susțin că sunt necesare înființarea liniilor de gardă. Motivul reînființării acestora nu este numărul mic de cadre medicale asa cum multi se așteaptă ci faptul că nu mai este loc pentru alte linii de gardă decât cele deja existente.

În cazul compartimentului de oftalmologie se discută posibilitatea înființării acestei linii de gardă la nivelul spitalului.

Până acum, asistenţa medicală de urgență a fost şi este încă asigurată de către medicii oftalmologi care sunt chemați de acasă. La compartimentul de oftalmologie există doar patru medici. Chemarea medicilor de la domiciliu se întâmplă doar în cazul urgențelor majore. Celelalte cazuri sunt temporizate până a doua zi dimineaţa.

Pacienții ajung la Unitatea de Primiri Urgențe, unde primesc îngrijiri medicale, iar medicii de aici decid dacă pacientul necesită consultația unui medic specialist. În cazul pacienților care nu reprezintă o urgență și care ajung pe timpul nopții la spital, când nu mai sunt medicii oftalmologi, aceștia sunt ținuți în unitatea sanitară până a doua zi, pentru consultație.

Medicul Ștefan Bercea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Mavromati din Botoşani a declarat că motivul pentru care nu s-a putut înființa în acest moment linie de gardă pentru oftalmologie a fost acela că numărul de urgențe într-o lună nu justifică înființarea unei linii pe această secție. Mai exact sunt prea puține urgente pentru a se înființa o linie de gardă.

Pe lună sunt aproximativ 50 de cazuri la compartimentul de oftalmologie.

Citeste si:

Facebook Comments