VIDEO! Mic ansamblu al folclorului românesc, creat cu pasiune de către o profesoară inimoasă

De foarte multe ori miracolele, nu aparțin doar lumii supranaturale. Ele se pot naște, aici în lumea pământenilor cu o mână de ingrediente esențiale: pasiune, muncă și implicare totală. Ei bine, la Botoșani o tânără profesoară de muzică a reușit să amestece toate aceste ingrediente și să producă o adevărată minune. Cu un ansamblu de copii de la țară a reușit să uimească audiența și juriul la diferite festivaluri de muzică și, la numai câteva săptămâni de la înființare să câștige șase premii, la toate categoriile.

Somax TV vă prezintă în exclusivitate povestea uluitoare a unui mic ansamblu rural, dar plin de performanțe.

Comuna Vârfu Câmpului, este prin excelență un loc al tradițiilor dar și a confluențelor etnografice. Este o zonă în care obiceiurile bucovinenilor, moldovenilor și chiar ucrainenilor se întrepătrund și dau naștere unui aspect cultural unicat. Pe aceste meleaguri, o profesoară de muzică din Dorohoi a reușit în numai câteva luni ceea ce pentru mulți pare imposibil. A pus pe picioare un ansamblu format numai din copii de gimnaziu care la nici o lună de înființare, a dominat festivalurile de muzică, locale și interjudețene. Se numește Paula Gavriluță iar pasiunea pentru muzică este a doua sa natură.

Ansamblul a fost înființat în luna martie și a primit numele de ”Vârveanca” și este format din copii de la Școala cu clasele I-VIII din Maghera.În numai trei luni, dintr-un grup de elevi care nu au mai făcut parte vreodată dintr-un ansamblu muzical, tânăra profesoară a făcut un grup care i-ar face și pe profesioniști invidioși. Copiii cântă folclor autentic moldovenesc și impresionează cu fiecare reprezentaţie.

Mai mult decât atât, profesoara de muzică a reușit să învețe, în timp record, un grup de elevi, din cadrul ansamblului să cânte la fluier. Evident, mai ales melodii folclorice din repertoriul național.

Paula Gavriluță s-a dedicat total noului ansamblu. Cântă alături de copii și îi ajută să devină din ce în ce mai buni. Împreună au câștigat deja șase premii. Patru locuri I și două locuri II, la două festivaluri județene și interjudețene. Practic, au dominat de la un capăt la altul aceste evenimente. La fiecare festival unul dintre premiile I a fost obținut de întregul ansamblu, iar rețeta succesului spune tânăra profesoară este pasiunea pentru muzică și munca susținută.

De altfel ”Vârveanca”, este pentru copiii implicați un loc unde se regăsesc, leagă noi prietenii și se pot dedica total pasiunii lor pentru muzică. La aceste concursuri au reușit să ia locul I inclusiv doi elevi care nu au mai activat în ansambluri până în prezent.

Pe viitor, profesoara de muzică de la școala din Vârful Câmpului speră să pună pe picioare o fanfară cu elevi, dar și un grup de dansuri. Autoritățile locale spun că noul grup intră în seria ansamblurilor care duc mai departe tradițiile autentice din zona Moldovei și în special din Vârfu Câmpului.

Paula Gavriluță, cea care a pus pe picioare ansamblul ”Vârveanca ” a terminat liceul de artă și totodată academia de muzică din Cluj Napoca și activează de un an ca profesoară în comuna Vârfu Câmpului.

 

 

Citeste si:

Facebook Comments