Mihăileni, capitala regatului pentru 24 de ore

Mihăileni. Localitate aflată la peste 50 de kilometri de municipiul Botoșani.

O localitate uitată parcă de lume într-un colț de țară. O localitate care însă, dincolo de casele bătrânești din chirpici și de ulițele prăfuite ascunde o poveste impresionantă. Puțini sunt cei care știu că localitatea Mihăileni nu a fost așa din totdeauna. Acum peste un veac, această comună arăta cu totul altfel. Aici oamenii duceau o viață intensă, activitatea economică era în floare, comerțul era la înălțime. Cândva Mihăileniul nu a fost doar o comună. A fost un târg. Un târg domnesc foarte bogat, în care trăiau evrei, nemți și români. Astăzi aproape nimic nu mai amintește de acele vremuri. Iar localnicii cunosc despre istoria Mihăileniului din ce au auzit de la înaintașii lor.

Pe atunci localitatea era preferata boierilor, a domnitorilor, a oamenilor politici ai vremii. Aici ei se relaxau și își petreceau timpul liber. Aici era un târg de lux.

Doamna Alexandrina povestește că în acele vremuri toată lumea trăia în bună înțelegere. Indiferent de etnie.
Și nu doar că Mihăileniul a fost o veritabilă forță economică a țării, dar mai mult, localnicii se mândresc că pentru 24 de ore, această localitate a fost capitala regatului.

Soarta localității avea să se schimbe dramatic în timpul celui ce-al doilea Război Mondial. Calea pribegiei au luat-o și nemții, chiar înainte de cel de-al Doilea Război Mondial.

Astăzi nimic nu mai amintește de vechiu târg. Doar câteva edificii atinse de vreme și de timp mai amintesc de perioada înfloritoare a localității.

Citeste si:

Facebook Comments