Minunea de la Durnești: clopotele care alungă norii negri

Minunea de la Durnești: clopotele care alungă norii negri

Băbiceni este o localitate aflată la peste 40 de kilometri de municipiul Botoșani, din comuna Durnești. Oamenii din acest sat se mândresc că au în localitate o biserică deosebită. Biserica ce poartă hramul ”Sfântul Ierarh Nicolae” nu este deosebită doar prin frumusețea ei, ci mai ales prin istoria sa.

Sfântul lăcaș a fost ctitorit și ridicat între anii 1889 și 1891, iar ctitorii sunt doi boieri Gheorghe și Eufrosina Cosmovici, și care au avut legături de sânge cu marele compozitor George Enescu. Biserica a fost contruită și cu ajutorul localnicilor, cu mână de lucru.

Clopotele bisericii sunt turnate în Prusia şi aceasta reiese din testamentul ctitorului Gheorghe Cosmovici: „Va face un turn (pridvor) în faţa bisericii în care să se aşeze toate clopotele şi va mai cumpăra un clopot îndoit de mare decât cel aflat, două clopote mai mici şi toaca de fier, toate acestea la fabrica din Prusia de unde s-au cumpărat şi acestea a cărei firmă este scrisă pe clopotele aflătătoare.”

Pe toate cele 3 clopote cumpărate de ctitorii Eufrosina şi Gheorghe Cosmovici din Prusia stă scris: „Biserica din Băbiceni, zidită de ctitorii Gheorghe şi Eufrosina Cosmovici în anii 1889 – 1891”. Însă, enoriașii din satul Băbiceni, spun că aceste clopote sunt cu totul deosebite și că produc adevărate minuni.

Sfântul lăcaș a fost restaurat în anul 2008. Atunci s-a descoperit că biserica păstrează podoabele originale, inscripționate cu nume ctitorilor..

Citeste si:

Facebook Comments