Miracolul de la Botoșani. Biserica care alungă furtunile și grindina

Bijuteria arhitectonică din nordul Moldovei care controlează forțele naturii.

Nu este un obiect magic sau o frântură de vrăjitorie ci un loc binecuvântat de Dumnezeu. Este vorba de o biserică așa cum rar mai poate fi întâlnită oriunde în România. Pe tărâmurile Cucorăniului, un sat de gospodari atât de iubit de poetul național Mihai Eminescu, acum 150 de ani, marele boier Bașotă un adevărat mecena al Moldovei, ridica pe moșia sa de lângă Ipotești un lăcaș de cult ce trădează bun gust și o viziune deosebită asupra lumii și a spiritualității. O îmbinare de ortodoxie cu romano-catolicism, simplitate dar și fast în același timp, biserica de la Cucorăni este o adevărată comoară nedescoperită a județului Botoșani. Minunile din această biserică, de la pictura unicat și total inedită în lumea ortodoxiei, până la icoanele și catapeteasma originală din lemn de tei aurit reprezintă o atracție turistică de neratat. Preotul paroh din Cucorăni slujește în acest lăcaș de cult deosebit și îi cunoaște foarte bine povestea.

Dincolo de uriașele porți, orice călător pătrunde ca într-o navă dedicată spiritului. În fiecare colți și pe fiecare parte, este o adevărată comoară a artei și spiritualității românești. Icoane chirilice dar mai ales frumosul epitaf, dăltuit cu litere chirilice, brodat în materiale prețioase, un adevărat unicat.

Dincolo de bijuteriile spiritualității românești adăpostite de biserica marelui boier Anastasie Bașotă de la Cucorăni, lăcașul de cult este un adevărat protector al comunităților din împrejurimi. Preotul paroh spune că din turla bisericii, clopotele vechi de aproape 200 de ani și fabricate de mari meșteri din Kiev, au puterea de învinge și alunga furtuna, grindina și alte intemperii distrugătoare. Practic culturile oamenilor sunt în siguranță cât timp clopotele vechi de două secole bat.

Din istoria acestei biserici unicat, nu lipsesc nici legendele. Una dintre ele este cunoscută de profesorul Sergiu Manolache, un om de cultură dedicat Cucorăniului și mai ales perlei arhitectonice a boierului Bașotă.

După 150 de ani, biserica lui Bașotă, continuă să vegheze nestrămutată satele Cucorăni, Călinești, Costești și Ipotești. În vremuri de restriște, clopotele sale bat și alungă furtuna sau grindina. Sătenii atât timp cât văd înaltele turle, se simt protejați. Cu toate acestea biserica din Cucorăni nu este exploatată din punct de vedere turistic, nefiind inclusă în niciun circuit, rămâmnând o comoară ascunsă a Botoșaniului.

Citeste si:

Facebook Comments