Misiunile jandarmilor în sezonul estival

Misiunile jandarmilor în sezonul estival

În acest week-end, 45 de jandarmi  acţionează pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice la Zilele comunelor Adăşeni, Cristeşti şi Suharău, precum şi la manifestările prilejuite de sărbătorirea a 450 de ani de atestare documentară a comunei Truşeşti.

În fiecare an, pe timpul sezonului estival, se desfăşoară multiple activităţi în spaţiul public, la care participă un public numeros, fapt ce impune adaptarea misiunilor din competenţa Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Botoșani, astfel încât să fie asigurată o capacitate corespunzătoare de acţiune şi intervenţie pentru menţinerea unui climat de normalitate şi crearea condiţiilor necesare creşterii gradului de siguranţă al cetăţenilor.

Începând cu sfârşitul lunii mai și până în prezent, au fost organizate manifestări publice prilejuite de sărbători religioase (Rusaliile Ortodoxe/Catolice, Sf. Petru şi Pavel), manifestări cultural – artistice cu public numeros (Târgul Expozițional de Miei, Pielicele și Produse Tradiționale – “Târgul Agro-Zoo”, “Festivalul Bujorului” în localitatea Coșula, Turneul Muzical Național 1918 – 2018 dedicat Centenarului în municipiul Botoșani, Zilele comunelor Adășeni, Suharău, Trușești, Curtești, Havârna, Tudora, Călărași, Răchiți, Durnești, Mihălășeni, Corni; Festivalul “Floare Albastră” în localitatea Ipotești, Festivalul de muzică populară “Mugurelul” în municipiul Dorohoi, manifestările dedicate “Zilei Internaționale a Copilului” în municipiile Botoșani și Dorohoi, “Festivalul Usturoiului” în localitatea Copălău), context în care s-a impus și se impune în continuare adoptarea de măsuri coerente şi adecvate pentru asigurarea ordinii şi siguranţei publice în zona lăcaşurilor de cult, în pieţe sau în alte locuri publice unde sunt desfășurate asemenea activități. Astfel de manifestări vor fi organizate și în perioada următoare, până începutul lunii septembrie.

În ceea ce priveşte faptele contravenționale constatate și sancționate la nivelul judeţului Botoşani, în această perioadă, efectivele de jandarmi au aplicat 502 sancţiuni contravenţionale, cuantumul amenzilor fiind de 132.650 lei.

Pe linia faptelor de natură penală, au fost constatate, în mod independent, 11 infracţiuni cu 11 autori, dintre care: 2 infracţiuni de “lovire sau alte violențe”, 1 infracţiune de “exploatarea cerșetoriei”, 2 infracţiuni de “furt”, 1 infracţiune la Codul Vamal al României, 3 infracţiuni la Legea 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, 1 infracţiune la O.U.G. nr. 23/2008 privind pescuitul și acvacultura şi 1 infracțiune la Legea 254/2013 privind executarea p11edepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. În urma executării misiunilor de menţinere a ordinii publice în sistem integrat cu efective ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani au fost constatate 13 infracţiuni cu 14 autori.

Pentru gestionarea în mod eficient a situaţiei operative, ținând cont de particularitățile evenimentelor ce implică public numeros, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani va adopta măsuri specifice şi dispozitive adecvate în misiunile ce urmează a fi executate, pentru asigurarea unei prezenţe active pe timpul desfășurării manifestărilor publice, cât şi o intervenţie eficientă la sesizările primite direct de la cetăţeni sau prin S.N.U.A.U. 112.

Citeste si:

Facebook Comments