Misterele catedralei nordului. Secretele bisericii-fortăreață de la Dimăcheni

Misterele catedralei nordului. Secretele bisericii-fortăreață de la Dimăcheni

Botoșaniul este un loc plin de legendă și de istorie.

Iar acest lucru este dovedit din plin de un misterios monument unicat situat în nordul extrem al Moldovei. Este vorba despre biserica-fortăreață cu hramul Adormirii Maicii Domnului de la Dimăcheni, un lăcaș de cult vechi de peste 500 de ani. În construcția de piatră și metal ridicată în același timp pentru război și rugăciune se îmbină legenda cu istoria și misterul.

Frumosul lăcaș de cult medieval sălăsluiește tihnit în mijlocul câmpiei și domină zările ca o veche catedrală din nordul Moldovei. Este o perlă încă nedescoperită a artei medievale bisericești. Biserica este atestată de la începutul secolului al XVII lea. Culmea a fost ctitorită de un mare boier care-și va pierde capul imediat după ridicarea acestei biserici.

La prima vedere povestea acestei biserici pare bine cunoscută. În spatele pisaniei care tronează la intrare, se află însă un mister încă nedescifrat. Oamenii locului dar și cei care i-au studiat istoria, spun că de fapt această biserică a fost la început o fortăreață ridicată pentru a apăra Moldova de tătarii care pustiau prin aceste zone, dar și de invadatorii polonezi. Era locuită de războinici și străbătută de tunele secrete. Rolul ei militar este trădat de masivele porți dar și de zidurile deosebit de groase și rezistente.

Cum au sfârșit războinicii din fortăreața transformată în biserică, reprezintă încă un mister. O altă enigmă este transformarea vechii fortărețe în biserică. Cert este că această misterioasă biserică-fortăreață este o adevărat comoară a patrimoniului botoșănean. A suferit trei etape de construcție și înfrumusețare, boierii punându-și amprenta pe acest lăcaș de cult. Icoane valoroase dar și obiecte de cult măiestrit lucrate se află și astăzi în patrimoniul acestei biserici.

Biserica a suferit în ultimii ani o ultimă etapă de reparații, prin strădania preoților dar și a comunității locale. Totodată un alt element inedit care caracterizează această biserică, este lipsa picturii. Cu toate acestea biserica de la Dimăcheni, o adevărată catedrală a nordului, rămâne o perlă neexploatată turistic a Botoșaniului.

 

Citeste si:

Facebook Comments