Nu au fost publicate în Monitorul Oficial
Ca la noi, la nimeni! Direcția de Impozite și Taxe Locale din cadrul Primăriei Botoșani este asaltată de persoane cu sedii sociale înregistrate în apartamentele în care locuiesc și vor să afle cum se va stabili impozitul pe locuința în acest an. Mai exact, vor să știe dacă vor plăti sau nu mai mult în acest an la impozitul pe apartament.
Și asta după ce au auzit declarațiile oficiale ale reprezentanților Ministerului de Finanțe. Aceștia au anunțat că acolo unde într-un apartament este înregistrat și sediul social al unui PFA sau SRL, impozitul se plătește ca pentru clădiri rezidențiale dacă operatorul economic nu își deduce pe firmă cheltuielile curente: energie electrică, apă sau gaze… Asta indiferent dacă desfășoară sau nu activitate în sediul respectiv.
Persoanele care vin la ghișeele Direcției de Taxe și Impozite sunt întrebați doar dacă desfășoară activitate sau nu la sediul din locuința. Pentru că asta trebuie să specifice în declarația pe proprie răspundere. Și în funcție de asta li se va stabili impozitul pentru clădire nerezidențială, respectiv clădire rezidențială. Se așteaptă încă modificările la norme, despre care funcționării nu știu nimic deocamdată.
Așadar, contribuabilii care desfășoară activitatea în locuințe sunt nevoiți să mai aștepte câteva zile să fie publicate modificările. Nu ar fi o problemă dacă declarațiile pentru impozitare nu ar trebui depuse până la data de 31 martie.
Timpul este foarte scurt, iar la ghișee este deja o perioadă aglomerată.
Însă, cei care așteaptă publicarea în Monitorul Oficial a modificărilor la normele de aplicare a legislației privind impozitarea locuințelor în care funcționează sedii ale unor firme nu sunt deloc puțini. Așadar, când oamenii vor începe să depună declarațiile, va fi, după toate probabilitățile, «teroare» la ghișee. Pentru că, cine are firmă în locuința și nu apucă să depună declarația în aceste două săptămâni, va plăți un impozit de vreo 25 de ori mai mare decât cel pe care îl plătea anul trecut pentru aceeași locuință.
Și formularele declarațiilor pentru impozitarea apartamentelor în care funcționează firme se mulează pe legislația actuală, și nu pe cea modificată, pe care au anunțat-o guvernații.
Sunt multe semne de întrebare, pe care și le pun contribuabilii, dar la care nu știu să răspundă funcționarii. Care, și ei, la rândul lor, sunt luați prin surprindere de modificări anunțate de la o zi la alta, dar care întârzie să apară în Monitorul Oficial.