Moștenirea lăsată botoșănenilor de Ștefan cel Mare la Coșula

Moștenirea lui Ștefan cel Mare lăsată botoșănenilor.

Este vorba de podul de piatră de la Coşula o mărturie a trecutului care rezistă efemerităţii timpului. Legenda spune că acest pod a fost construit în anul 1503, la ordinul domnitorului Ștefan cel Mare, cu un an înainte ca acesta să moară. Oamenii locului cunoscu bine această legendă și se mândresc cu moștenirea lăsată cu limbă de moarte, de marele voievod moldav.

Podul a rezistat vicisitudinilor vremurilor, invaziilor și intemperiilor. Odată cu stabilirea călugărilor greci la Mănăstirea Coșula, podul a fost reconstruit în secolul al XVIII-lea pentru a-i continua trăinicia.

Lăcașul de cult de la Coşula, al treilea edificiu ca vechime din judeţul Botoşani a fost zidit în timpul domniei lui Petru Rareş, fiul marelui Ștefan, de către vistiernicul Mateiaş Coşolvei care a dat şi numele satului. De-a lungul timpului podul a fost reabilitat în etape succesive.

Prin vechime şi frumuseţea aşezării sale, Podul din Coşula este un monument închinat trecutului glorios ce nu trebuie uitat de generaţiile tinere. Acesta a fost construit în secolul al XVIII-lea în satul cu acelaşi nume, peste râul Miletin. Totodată călugării care au locuit la mănăstirea Coșula au lăsat o creație uluitoare din punct de vedere științific, dispărută odată cu biblioteca mănăstirii în anii comunismului.

La Coșula a fost pentru prima dată tradusă în limba română, opera lui Herodot.

 

Citeste si:

Facebook Comments