Muzeul comorilor de la Botoșani. Minunile puțin cunoscute de la Săveni

Esențele tari sunt de foarte multe ori ținute în spații mici. Această binecunoscută axiomă poate fi oricând aplicată Muzeul de Arheologie din orașul Săveni. Într-un fost han cu patru încăperi din capătul pietonalului ce străbate centrul Săvenilor, se află comori culturale cu o valoare incomensurabilă capabile să impresioneze orice călător care-și poartă pașii prin acest colț de țară. De la vestigii de aproape 40.000 de ani și până la povestea în documente și obiecte ale savanților de renume mondial născuți pe aceste meleaguri, expoziția micului muzeu săvinean oferă un crâmpei de istorie nescrisă și plină de culoare, unicat în țară.

Orice vizitator care pășește dincolo de frumoasa poartă din lemn a muzeului, pătrunde într-un spațiu cochet dar atins parcă de atemporalitate. Una dintre cele mai importante comori ale acestui muzeu, este colecția dedicată măreței civilizații Cucuteni, reprezentativă în special pentru județul Botoșani. Acum 5000 de ani, acești oameni care au viețuit în așezări uriașe pe teritoriul județului au lăsat o importantă moștenire muzeului din Săveni. Obiecte care uimesc și astăzi în orice expoziție din lume.

Totodată la Săveni, pe coridul muzeului, se află una dintre cele mai importante vestigii descoperite pe teritoriul României. Mai precis un uriaș fildeș de mamut de acum 40.000 de ani. Muzeograful de la Săveni, spune că este cel mai frumos din toată Europa, impresionând inclusiv pe savanții care au trecut pragul muzeului săvinean.

Alături de uriașul fildeș de mamut, într-o vitrină alăturată se află un alt exponat unicat pe teritoriul României. Este vorba de scheletul conservat in situ al unei tinere de 17 ani,înmormântată acum 2000 de ani în zona Hăneștiului. Aparține culturii Sântana de Mureș Cerneahov și este considerată o adevărată strămoașă a moldovenilor din zona Botoșaniului.

În fostul han, transformat într-un adevărată expoziție de valori culturale, se află și o sală de memorialistică, dedicată savanților de renume mondial Alexandru și Mihai Ciucă, doi oameni de știință care au adus renume atât Botoșaniul dar și României. În această sală este depănată povestea celor doi săvineni de geniu și a succesului lor în obiecte, documente și fotografii.

Deși muzeul din Săveni,găzduiește atât de multe rarități și exponate cu un potențial turistic deosebit, distanța față de marile municipii îl transformă într-o ilustră necunoscută a culturii românești la nivel național. Este cunoscut în special de oamenii de știință și mai puțin de publicul larg din alte județe. La muzeul din Săveni ajung în special elevii, veniți în excursii sau în cadrul proiectelor școlare. Cu toate acestea cei care îi calcă pragul rămân cu adevărat impresionați de bogăția patrimonului. Mai mult decât atât, muzeul săvinean este deosebit de apreciat de străinii care vizitează zona.

Muzeul din Săveni este deschis publicului aproape toată săptămâna. Singura zi în care este închis pentru curățenie deobicei este marțea. În rest se poate vizita de la ora 9.00 la 17.00

Citeste si:

Facebook Comments