Neglijența oamenilor a generat patru incendii la sfârșitul săptămânii trecute

Neglijența oamenilor a generat patru incendii la sfârșitul săptămânii trecute

Sâmbătă şi duminică, pompierii botoşăneni au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea a patru incendii izbucnite pe raza localităţilor Plevna, din comuna Suharău, Răuseni, Mitoc şi Şendreni, din comuna Frumuşica.  Cauzele care au generat incendiile sunt: foc deschis în spaţii deschise şi jar sau scântei purtate de vânt şi căzute pe materiale combustibile.
Pentru stingerea celor patru incendii şi înlăturarea efectelor au intervenit, în total, 40 de pompieri militari şi voluntari, dar şi cetăţeni.  Flăcările au distrus bunuri materiale în valoare de peste 2.000 de lei.  S-au salvat şi protejat de foc bunuri materiale în valoare de aproximativ 71.000 lei.

Pentru evitarea producerii unor incendii ca urmare a igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale, se impune colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată. Este interzisă executarea arderii în zone care permit propagarea focului la fondul forestier sau la construcţii ori la reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile. Se recomandă, de asemenea, curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri şi desfăşurarea arderii numai pe timp de zi. Mai mult decât necesare sunt asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, supravegherea permanentă a arderii şi stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

Pompierii botoșăneni reamintesc cetăţenilor că arderea miriştilor, stufărişurilor sau vegetaţiei ierboase se realizează numai după îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:
– obţinerea permisului de lucru cu foc eliberat de primării;
– obţinerea acceptului autorităţii competente pentru protecţia mediului;
– informarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă;
– realizarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului.

Pentru încălcarea legislaţiei în domeniu, cetăţenii riscă sancţiuni contravenţionale cuprinse între 500 – 2.500 lei.

Citeste si:

Facebook Comments