Noaptea vârcolacilor și fantomelor. Tinerii nu se dau în vânt după costume și măști

Vrăjitoarele, vârcolacii, demonii și toate spiritele morților vor bântui în această noapte.

Cel puțin asta susține o veche tradiție celtică, cunoscută astăzi în toată lumea drept Halloween. Se sărbătorește în fiecare an pe 31 octombrie și este probabil cea mai așteptată petrecere din an, pentru copiii și tineri dornici de distracție, costume înfricoșătoare și dulciuri. Deși este la modă în special în Occident, la Botoșani, Halloween-ul nu are foarte mare trecere nici măcar în rândul tinerilor. Unii dintre ei nici măcar nu vor să audă de costume cu scheleți și monștrii.

Alții, de celalaltă parte, nu au nimic împotriva Halloweenului, s-ar costuma pentru o noapte de distracție, dar nici ei nu o consideră o sărbătoare atât de importantă pentru botoșăneni.

Teologii și preoții ortodocși spun că nu recomandă îmbrăcarea costumelor cu chip monstruos nici măcar în joacă. Mai mult decât atât, sugerează tinerilor să țină mai mult la valorile și tradițiile autohtone, fără să-și urâțească chipul.

De altfel dincolo de monștrii și sperieturi, Helloween are și o semnificație religioasă, născută în mediul catolic, . Mai precis în zona anglo-americană este o pomenire a morților. Etimologic, Helloween se poate traduce drept ”Noaptea tuturor sfinților”.

Helloween are rădăcini celtice reinterpretate apoi în secolul al XVIII lea, fiind un moment marcat în special în Marea Britanie și Statele Unite. S-a extins în toată Europa și după 1990 și în România.

Tradiția anglo-americană spune că spiritele morților umblă prin lumea celor viii, iar costumele și măștile înfricoșătoare purtate de oameni în această noapte ar avea rolul de a le speria.

 

Citeste si:

Facebook Comments