Nu sunt bani pentru un sistem antigrindină în județul Botoșani

Nu sunt bani pentru un sistem antigrindină în județul Botoșani

Se ia în calcul și accesarea fondurilor europene

Nu sunt bani pentru un sistem antigrindină în județul Botoșani. Cu toate acestea atât Consiliul Județean, cât și Prefectura caută soluții de finanțare pentru un astfel de sistem.

Prezent la Botoșani, colonerul (r) Dan Axinte, reprezentantul Unității de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 1, a prezentat câteva variante prin care autoritățile județului pot beneficia de un sistem antigrindină.

Un prim pas ar putea fi solicitarea de la Ministerul Agriculturii a unor studii de pre/fezabilitate privind înfiinţarea unui grup de combatere a grindinii pe judeţul Botoşani, cu circa 10-12 puncte de lansare a rachetelor sau a substanţelor care să anuleze procesul de formare a grindinei. Iar această solicitare poate fi fundamentată informaţiile privind pagubele create în judeţ în ultimii ani de acest fenomen meteorologic.

Aceste sistem are ca scop influenţarea procesului de formare a grindinii. Procesul se realizează fie prin intermediul unor rachete lansate de la sol, fie prin folosirea unor generatoare terestre. Substanţa activă folosită în ambele cazuri este iodura de argint, un produs netoxic, care nu afectează factorii de mediu. În urma acestei intervenții, se stimulează precipitaţiile, iar, la final, grindina este transformată în ploaie sau se reduce consistent dimensiunea nucleelor de gheaţă.

Cele două instituții județene au în vedere combinarea celor două modalităţi de combatere, astfel încât să se acopere o cât mai mare suprafaţă a judeţului.

Pentru realizarea proiectelor se ia în calcul şi accesarea unor fonduri europene privind reducerea factorilor de risc ai unor fenomene meteo extreme.

Gheorghe Sorescu, preşedintele Consiliului Judeţean, ioa în calcul și posibilitatea de asociere cu judeţele din Nordul Moldovei, eventual şi de peste graniţe, pentru realizarea şi depunerea unor astfel de documentaţii.

Cele mai mari prejudicii aduse locuitorilor judeţului Botoşani de grindină au fost, în ultimii ani, cele din 2012, când, gheaţa căzută în noaptea de 15 iulie a cauzat pagube de peste 50 de miliarde de lei vechi, doar la case şi anexe. Acestora li s-au adăugat peste 17 mii de hectare de teren, pe care grindina le-a compromis în totalitate culturilor fermierilor.

Citeste si:

Facebook Comments